SEGRE

LEGISLACIÓ GESTIÓ D?AIGÜES RESIDUALS

Les depuradores de Balaguer, Montferrer i Alfarràs, sota amenaça de sancions de la UE

Incloses en un expedient per presumptes incompliments de la normativa comunitària sobre aigües residuals || L’ACA ho nega i demana excloure-les de l’expedient, que afecta 16 plantes a tot Catalunya

Vista aèria de la planta depuradora de Montferrer, a l’Alt Urgell.

Vista aèria de la planta depuradora de Montferrer, a l’Alt Urgell.CONSELL COMARCAL DEL’ALT URGELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tres depuradores de Lleida estan sota l’amenaça de sancions de la Comissió Europea (CE). Són les de Balaguer, Montferrer i Alfarràs-Almenar, totes incloses en un expedient per presumptes incompliments de la normativa comunitària sobre aigües residuals que inclou un total de setze instal·lacions de tractament a tot Catalunya. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per la seua part, considera que tretze d’aquestes plantes qüestionades, entre les quals hi ha les tres lleidatanes, compleixen ja amb les directives europees i reclama que quedin fora d’aquest procés d’infracció, del qual formen part també altres depuradores a Espanya.

La depuradora de Balaguer tracta les aigües residuals d’aquesta localitat i les de Vallfogona, mentre que la d’Alfarràs-Almenar rep les d’aquests dos municipis. Les dos instal·lacions són propietat de l’ACA, que les explota a través d’empreses concessionàries. La de Montferrer, per la seua part, saneja cabals procedents d’aquesta població i també dels municipis de la Seu d’Urgell, Ribera d’Urgellet, les Valls de Valira i Alàs i Cerc. Aquesta planta, construïda per la Generalitat, és gestionada pel consell comarcal de l’Alt Urgell.

L’obertura d’un procés d’infracció de la Comissió Europea pot suposar multes milionàries

L’obertura d’un procés d’infracció de la CE pot suposar multes milionàries, per bé que l’ACA creu que no hi ha motius. Així, va afirmar que la depuradora de Balaguer compleix ja la normativa i va precisar que les de Montferrer i Alfarràs-Almenar fan servir sistemes de sanejament que considera que són adequats al que dicta la legislació europea per a poblacions “equivalents a menys de deu mil habitants”, de forma que “no requereixen un tractament més rigorós”. Per aquesta raó, va afegir, han presentat una anàlisi per acreditar que cap incompleix la directiva sobre aigües residuals. Per a l’ACA, els incompliments persisteixen només en depuradores fora de Lleida: les de Rubí, Montcada i la Llagosta.

Així mateix, fonts consultades de l’ACA van assenyalar que les cinc-centes depuradores que en l’actualitat estan en servei a Catalunya han fet possible que els municipis de més de dos mil habitants tinguin el tractament adequat de les aigües residuals d’acord amb el que preveuen la Llei d’Aigües i les directives comunitàries. Això suposa actualment la garantia de sanejament del 97% de la població. A Lleida hi ha un centenar d’instal·lacions, la majoria gestionades per empreses privades (vegeu el desglossament).

Explotació privada en mans d’una desena d’empresesA Lleida hi ha actualment cent depuradores en servei, la majoria construïdes dins del programa de sanejament d’aigües residuals, que planteja que tots els municipis de més de dos mil habitants comptin amb aquest tipus d’instal·lació. La gran majoria de les instal·lacions de depuració de les aigües residuals de Lleida estan gestionades per empreses privades adjudicatàries del servei. Gairebé la meitat d’aquestes instal·lacions estan en mans d’una desena d’empreses, com ara Rubatec, en UTE amb M&J Gruas, Avsa Comsa (a la Noguera), Isolux –que depura aigües a la Val d’Aran–, Sorea a Tàrrega i Guissona, Aigües de Catalunya a les Garrigues i els dos Pallars des del mes de desembre, i Aquàlia, a Lleida ciutat. La gestió pública de les depuradores se cenyeix als casos de l’Alt Urgell i Sant Guim de Freixenet. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)va assumir l’explotació de les d’Alguaire, Térmens i Menàrguens.

tracking