SEGRE

PATRIMONI

La Granja d'Escarp, la tercera església al Segrià que tanca per danys estructurals

Actualment es redacta el projecte per a l’execució de les obres a la coberta de l’edifici || Després de l’ensorrament de la torre del campanar de Rosselló i els despreniments a Almenar

Fa deu dies que l’església de Sant Jaume de la Granja d’Escarp està tancada al públic.

Fa deu dies que l’església de Sant Jaume de la Granja d’Escarp està tancada al públic.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’església de Sant Jaume de la Granja d’Escarp està tancada al públic des de fa deu dies i les misses se celebren al local parroquial. El bisbat va decidir clausurar-la amb efecte immediat a l’haver constatat danys a la teulada de l’edifici mentre es redacta el projecte. Des del bisbat de Lleida van explicar que van decidir clausurar l’església abans de tenir el projecte acabat i que comencessin les obres, encara que van apuntar que no hi ha perill d’ensorrament.

Es tracta de la tercera església que tanca al Segrià com a conseqüència del deteriorament, després de la de Sant Pere de Rosselló i la d’Almenar.

Així mateix, des del bisbat van apuntar que el cost de la redacció del projecte i de l’execució de les obres anirà a càrrec seu i de la comunitat parroquial, però que no descarten demanar fons de l’administració pública més endavant. Actualment només entren a l’església els operaris i els encarregats de retirar elements patrimonials com el sagrari perquè no pateixin danys durant el transcurs de les obres.De moment, els actes en els quals s’espera més assistència de públic, com és el cas dels enterraments, tenen lloc en espais cedits per l’ajuntament. Per la seua banda, l’alcalde, Manel Solé, va explicar que fins ara s’ha cedit el centre cívic per a la celebració de dos enterraments. En el conjunt de la demarcació de Lleida, a banda de les esglésies de Rosselló i d’Almenar, les d’Almacelles, Isona i Bossòst esperen obres per arreglar danys a les estructures. En aquest sentit, des del bisbat van explicar que des del que va passar a Rosselló estan molt pendents de l’estat del patrimoni i que quan es detecten desperfectes a les esglésies intenten solucionar el problema amb la celeritat més gran possible. 

Altres esglésies

  • Bossòst. Els tècnics de l’ajuntament de Bossòst treballen en la redacció del projecte de restauració de l’església de la Purificació, malgrat que està previst apuntalar el campanar de manera provisional per a més seguretat. Es tracta d’un temple romànic del segle XI, un dels més antics d’Aran.
  • Almacelles. L’ajuntament ha obtingut una ajut de 15.000 euros de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que la Granja d’Escarp també va demanar encara que no el van aconseguir, per a reparacions a la coberta de l’església, que s’executaran a través d’un conveni amb la parròquia aprovat a l’últim ple. El consistori espera ara que el bisbat presenti un projecte de més envergadura. 

Llicència d’obres per reconstruir l’església de Rosselló L’ajuntament de Rosselló ha atorgat llicència d’obres al bisbat de Lleida per a la reconstrucció de l’església de Sant Pere, parcialment destruïda arran de l’ensorrament del campanar el 29 de gener del 2016. La diòcesi haurà de contractar ben aviat els treballs per a la primera etapa de les obres, amb un pressupost de 120.000 euros, majoritàriament procedents d’aportacions de la Generalitat i la Diputació.Aquesta primera actuació no inclourà la construcció d’una nova torre, que requerirà 280.000 euros més. Per la seua banda, la parròquia d’Almenar i l’associació de veïns Acada, creada l’any passat per preservar el patrimoni històric del municipi, ja han aconseguit recaptar els 40.000 € que faltaven per rehabilitar la coberta, després dels despreniments l’any 2016 que van obligar a tancar diversos mesos l’altar al públic. Aquesta aportació se sumarà als 107.000 € de la Generalitat, a través de l’u per cent cultural, i del préstec de 60.000 € que ha contractat la parròquia amb l’aval del bisbat.

tracking