SEGRE

PATRIMONI

Castellnou d'Ossó demana l'aval dels veïns per recuperar la torre romana

Pretén potenciar el turisme i preveu expropiar i enderrocar edificis annexos || La propietària va cedir la torre el 2014 i van començar els plans per a la recuperació

Reunió dels arquitectes amb els veïns ahir a la tarda.

Reunió dels arquitectes amb els veïns ahir a la tarda.SEGRE-TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els arquitectes Melitó Camprubí i Antoni Martí van presentar aquest dimecres als veïns de Castellnou d’Ossó, nucli agregat d’Ossó de Sió, un projecte per a la restauració de la torre romana i del seu entorn per aconseguir consens general i poder impulsar-lo. Martí va explicar que la primera actuació serà expropiar i enderrocar un magatzem per aconseguir més visibilitat de la torre i per aconseguir-ho, Martí va plantejar una modificació puntual del POUM. L’arquitecte va afegir que “volem beneficiar la comunitat sense lesionar ningú” per la qual cosa compensarien els propietaris afectats. El pas següent seria dur a terme treballs arqueològics per trobar més informació de la torre romana i iniciar-ne la consolidació i restauració. En cas d’aconseguir el consens del poble, el consistori començarà a captar fons per a les diferents actuacions que pretenen que “Castellnou d’Ossó aconsegueixi un interès turístic i patrimonial més gran”.

Val a recordar que el 2014 la propietària de la torre romana de Castellnou d’Ossó, Antònia Huguet, va cedir l’edificació i es va constituir el consorci per a la gestió del patrimoni històric de la localitat (format per l’ajuntament, el consell de l’Urgell i la Diputació de Lleida) amb l’objectiu de restaurar la torre. Els treballs havien de comptar amb 300.000 euros de l’1% cultural del canal Segarra-Garrigues.

Segons la publicació El patrimoni arqueològic de l’Urgell, situació actual i perspectives de futur, dels arqueòlegs Saula i Badias, la torre “és una construcció romana de característiques úniques a Catalunya i sense paral·lels coneguts a Espanya. (…) Malgrat les agressions i desperfectes soferts conserva bona part de la seua fisonomia i monumentalitat, que la fan un monument de primer ordre dins del patrimoni d’època romana que hi ha a Catalunya”. La torre romana de Castellnou d’Ossó és de planta semicircular, malgrat que part del costat sud-sud-oest es troba en bona mesura destruït i en part possiblement enterrat en les filades inferiors. Actualment de la torre se’n conserva tot el traçat circular oriental i una cantonada de la banda oest.

tracking