SEGRE

TRIBUNALS

L'excapellà de l'Urgell i el fill admeten que es van quedar 99.800 € de l'anciana de Tàrrega

Es van apoderar dels diners quan la víctima ja tenia Alzheimer, segons les acusacions

Carmen Arrondo té 81 anys i viu a la residència Hospital de Tàrrega.

Carmen Arrondo té 81 anys i viu a la residència Hospital de Tàrrega.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exsacerdot de l’Urgell E.T. i el seu fill es van asseure aquest dimecres al banc dels acusats de l’Audiència Provincial de Barcelona acusats d’apropiar-se 99.800 euros de Carmen Arrondo, una anciana de Tàrrega de 81 anys que tenia Alzheimer, tal com va avançar SEGRE la setmana passada. L’excapellà, que n’era el tutor, va reconèixer aquest dimecres haver retirat els diners de la llibreta de l’anciana utilitzant el màxim que permetia el caixer. Ho van fer fins en 179 ocasions en tot just dos anys (entre el 18 de setembre del 2010 i el 5 de desembre del 2012), segons la Fiscalia, que sol·licita per als acusats sengles penes de cinc anys de presó.

L’exsacerdot va declarar aquest dimecres que amb els diners li pagaven la residència i altres despeses com la perruqueria, encara que va afegir que a causa de les dificultats econòmiques per les quals passava la família, que tenia una pensió de 400 euros, agafaven diners per a ells al no poder pagar la hipoteca que tenien de 600 euros mensuals. “La prioritat era cuidar la Carmen i viure nosaltres. Per a mi és una germana i per al meu fill, una àvia. Ens havíem responsabilitzat d’ella.” El seu fill, A. T., va explicar que agafaven els diners de la llibreta de Carmen Arrondo “perquè era com de la família”.

Una versió totalment oposada dels fets que va oferir l’actual tutor de l’anciana, l’exdiputat de CiU al Parlament i extinent d’alcalde de Tàrrega Jaume Aligué, que va relatar, davant del tribunal que l’any 2012 l’anciana li va trucar perquè anés amb ella al banc perquè li havien trucat d’una companyia telefònica per dir-li que li havien tornat un rebut al no haver-hi saldo al compte. Van anar junts a l’entitat i van comprovar que s’havien fet 178 extraccions, davant de la qual cosa l’anciana va assegurar que l’havien espoliat. “Em va dir que només els havia autoritzat a treure els diners per al que ella pogués necessitar.” Segons el fiscal, la dona, nascuda el 1936, havia autoritzat els acusats a treure diners del seu compte perquè l’hi entreguessin a ella (que estava internada en una residència) però ells suposadament es van quedar 99.800 euros i van deixar el compte a zero. El judici seguirà demà amb les conclusions de les parts.

Es van conèixer als anys seixanta quan la víctima era carmelita Els acusats van presentar un enregistrament en el qual Carmen Arrondo hauria afirmat que “poden fer amb els diners el que vulguin”. Es va realitzar el juliol del 2013 quan la víctima ja tenia un grau 5 (sobre 7) d’Alzheimer. L’advocat de l’anciana, Pau Messegué, va sol·licitar-ne la nul·litat perquè l’haurien gravat quan ja eren investigats per l’estafa al ser denunciats per la dona. La relació entre Carmen Arrondo i l’exsacerdot es remunta a mitjans de la dècada dels anys seixanta. La dona era carmelita missionera a l’hospital de Tàrrega i, per la seua banda, ell va ser ordenat prevere a la capital de l’Urgell l’any 1964 i el bisbat de Solsona el va designar vicari de la parròquia d’aquesta mateixa localitat, per la qual cosa li va fixar la residència a l’hospital, on es van conèixer i van forjar una forta amistat.

tracking