SEGRE

PATRIMONI

Tanquen el pas a la torre de Lloberola al caure roques

Una de les més antigues de la Segarra amb la de Vallferosa

El conjunt medieval del castell de Lloberola, ara tancat.

El conjunt medieval del castell de Lloberola, ara tancat.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Biosca busca ajuts per consolidar la torre del castell de Lloberola. Segons va explicar l’alcalde, Corneli Caubet, l’hivern passat es van produir diversos despreniments a l’interior de la torre, fet que ha obligat a tancar l’accés a la plaça Major del conjunt medieval. Si bé fa anys ja es van portar a terme treballs de millora a la base de la torre, no s’ha intervingut a l’estructura des de fa dècades i una part està totalment ensorrada, va reconèixer Caubet.

El projecte de consolidació suma més de 70.000 euros i l’alcalde n’ha aconseguit 20.000 del departament de Cultura. Així mateix, ha sol·licitat ajuts a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació. Segons va explicar Caubet, és un dels conjunts preromànics de caràcter militar més notables de la Segarra juntament amb la torre de Vallferosa, i l’estat de precarietat en què es troba obliga a una intervenció urgent.

El conjunt és Bé Cultural d’Interès Nacional i està documentat el 1024

La torre és Bé Cultural d’Interès Nacional i està documentada l’any 1024, encara que segons diverses fonts l’origen és del segle VIII. Al costat de la torre, que és de planta en forma de trapezi, es troba també el cementiri que conserva diversos nínxols funeraris encastats als murs i dos sarcòfags del segle XIV esculpits que corresponen a la família Sacirera de Cervera.

La població de Lloberola està apartada de les principals vies de comunicació. Al poble actualment només viuen dos famílies, però l’agregat compta amb una trentena de masies.

tracking