SEGRE

BBVA amb Territoris Solidaris

'Territoris Solidaris' dóna visibilitat al territori

La Fundació Teràpies Eqüestres La Manreana és una de les quatre entitats socials de Lleida beneficiàries dels ajuts del programa impulsat per BBVA i FACC, per tal de tirar endavant projectes apadrinats i escollits pels mateixos treballadors del banc

L'entitat treballa les habilitats socials i personals amb diferents col·lectius

L'entitat treballa les habilitats socials i personals amb diferents col·lectius

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Donar suport a projectes d’entitats socials. És un dels objectius del programa Territoris Solidaris, patrocinat per BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC). En la cinquena edició ha atorgat ajuts a quatre entitats lleidatanes, beneficiant més de 400 persones. Entre aquestes entitats, figura la Fundació Teràpies Eqüestres La Manreana (Juneda), a la qual s’han concedit 5.320 euros per a un projecte d’intervenció psicoeducativa assistida amb cavalls destinat a una dotzena de joves amb discapacitat i de risc social. Ho explica la coordinadora de la Fundació, la professora i terapeuta eqüestre Belen Franquet.

Expliqui’ns què és la Fundació Teràpies Eqüestres La Manreana.

És l’espai d’acció social de la granja escola La Manreana. Tenim un equip multidisciplinari, amb experiència en l’àrea d’atenció a les persones. Fem intervencions educatives en nens i adults per millorar la qualitat de vida, en aspectes com l’accés al currículum, l’àrea conductual o, pel que fa als adults, quan, per exemple, presenten una disfunció motora a causa d’accidents, ictus...

En què consisteix el projecte seleccionat pel programa ‘Territoris Solidaris’?

Dins dels col·lectius als quals oferim servei hi ha un d’infantils i joves de risc social, que pateixen dificultats en àrees com l’accés al currículum. Molts d’ells estan en mans de l’administració pública, perquè les famílies són disfuncionals. Aquests nens i joves han de treballar molt les habilitats socials. Més que habilitats cognitives, són habilitats vinculades a la competència emocional. El primer que es treballa és la pertinença al grup, que hi hagi un vincle amb la resta de companys, una cooperació. Un cop afiançat, es treballa amb els cavalls. No volem que els nois siguin només receptors de cures, sinó que incidim en la inversió de rols, per tal que es facin responsables dels animals.

Quins han estat els resultats fins ara?

Preveuen ampliar-la a més persones o amb noves activitats? Són projectes de durada trimestral, però pretenem allargar la durada a tot el curs, per fer un seguiment més intens. Treballem en col·laboració amb els mestres educadors. De cara a l’any vinent ens plantegem iniciatives que encara no hem tirat endavant per dificultats econòmiques. És el cas d’un projecte per l’envelliment actiu. Les bases del programa indiquen que l’entitat s’hi pot presentar fins a dos vegades, així que ho tornarem a provar.

Un dels trets del programa ‘Territoris Solidaris’ és que són projectes apadrinats i votats pels propis treballadors de BBVA. Com valoreu aquest compromís amb el territori?

Ens va sorprendre moltíssim constatar la implicació emocional per part dels treballadors. Transmet la sensació que s’estimen els projectes, que hi tenen una vinculació. Entre tots es generen uns sinergies molt maques. Era un sentiment d’unió entre els que apadrinen i els responsables del projecte, era molt perceptible en l’entrega dels premis.

Quin altre aspecte en destacaria?

Que dóna visibilitat al territori a nivell micro, amb petits projectes. A més, al diferenciar-se per sectors, dóna més opcions. Com que el volum de població aquí és més reduït que en altres zones, sovint ens resulta difícil accedir a ajuts.

Sense la implicació d’entitats privades, com BBVA, es podrien tirar endavant aquest tipus d’iniciatives?

Tenir aquests ajuts puntuals ens aporta oxigen i il·lusió, ja que hem passat situacions complicades. Són ajudes bàsiques. No obstant, no podem dependre al 100% dels ajuts.

A Catalunya, el programa dóna suport a 32 projectes, amb un impacte directe en gairebé 40.000 persones. Vuit de cada deu organitzacions triades són d’àmbit local o regional. Actuen preferentment en àmbits com la infància i la joventut (un 34%) i l’assistència a persones amb discapacitat (un altre 34%), i, en menor mesura, en l’atenció a malalts i familiars (un 25%). A llarg de les cinc edicions, BBVA ha destinat més de 8,5 milions d’euros en ajudes. Aproximadament la meitat dels empleats del banc participen en les votacions.

tracking