SEGRE

MEDI AMBIENT

Tractorada en defensa de Tracjusa i contra el rebuig d'ERC i la “passivitat” d'Agricultura

Els promotors acusen la conselleria i el partit d’oposar-se al projecte per motius electorals || Preparen la reobertura de la planta de purins de VAG a l’estiu, encara que només tindrà primes dos anys

L’assemblea de ramaders per acordar mobilitzacions, ahir a la nit a Juneda.

L’assemblea de ramaders per acordar mobilitzacions, ahir a la nit a Juneda.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ramaders de les Garrigues partidaris de reobrir Tracjusa organitzaran en les properes setmanes una tractorada des de Juneda fins a Lleida. Allà preveuen desplegar una “botiga de productes del porc” a la plaça Ricard Viñes i marxar fins a la seu d’Agricultura. Tot això, per denunciar el rebuig d’ERC i la “passivitat” de la conselleria, en mans d’aquest partit, davant del projecte que preveu utilitzar gas obtingut de residus urbans com a combustible per dessecar purins, en lloc del gas natural que el complex va fer servir fins al seu tancament el 2014.

L’assemblea de l’agrupació que reuneix 160 ramaders de les Garrigues va acordar la nit del dimarts aquestes mobilitzacions. El seu president, Eduard Cau, va atribuir la posició contrària d’ERC al projecte de Tracjusa a finalitats “electorals” i va valorar que les manifestacions de la plataforma que s’oposa a aquesta iniciativa “van prendre impuls quan el partit va començar a donar-los suport”.

La mobilització a favor de Tracjusa es contraposa a la campanya de la plataforma contrària al projecte

La mobilització a favor de Tracjusa es contraposa a la campanya per part de la plataforma, que aquest dimarts va reclamar la dimissió de Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus. Aquest organisme de Territori, en mans del PDeCAT, nega que el projecte per reobrir la planta sigui una incineradora, tal com afirmen els detractors. ERC, per la seua part, va insistir en l’oposició que el complex utilitzi residus com a font d’energia.

Els contraris al projecte proposaven que la planta tractés purins amb la mateixa tecnologia que va utilitzar fins que retallades de l’Estat a les primes per generar electricitat obliguessin a tancar-la. Tanmateix, el decret que prepara el Govern central per restablir els ajuts sembla tancar la porta a aquesta alternativa, al limitar-les a complexos de fins a 15 anys d’antiguitat. Això exclou Tracjusa i la planta d’Alcarràs, mentre que VAG, a Juneda, només podria funcionar dos anys.

La CNMC avisa el Govern contra retallar els terminis de les primes La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va publicar aquest dimarts un informe en el qual recorda que la sentència del Tribunal Suprem del 2016 en què s’anul·laven diversos aspectes de l’annex de l’ordre ministerial de l’any 2014 que retallava les primes de l’energia elèctrica produïda a les plantes de tractament i reducció de purins no obliga a modificar-ne la vida útil. La Comissió posa de manifest que reduir-ne la vida útil, que passaria dels 25 anys anteriors als 15, durant els quals les plantes de purins tindrien dret a percebre un retribució, suposaria que durant aquest 2017 la meitat de les instal·lacions ja haurien arribat o superat aquesta vida útil. L’ordre ministerial sobre les retallades, publicada el 2014 però amb efectes des de juliol del 2013, va suposar el tancament de les plantes de tractament de purins, quatre de les quals a Lleida. D’altra banda, des de l’associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) van anunciar aquest dimarts la reobertura al juny o juliol de la planta de VAG, que també controlen a Juneda, la qual només podrà funcionar fins al 2019 i, en aquest cas, ho farà assecant els purins amb cogeneració a partir de gas natural.

Reaccions

  • Esquerra, en contra de tractar residus a la ‘nova’ planta. ERC va mani festar aquest dimarts la seua disconformitat amb el projecte de la Nova Tracjusa, perquè, segons el senador Miquel Àngel Estradé, “utilitzarà residus urbans com a combustible” i això “desincentiva la recollida selectiva”. Des d’ERC van defensar el model d’economia circular per al tractament de les dejeccions ramaderes, encara que Estradé va apuntar que els projectes de tractament de residus els ha d’avaluar el departament de Territori i Sostenibilitat i no el d’Agricultura, que “no té competències” en aquest assumpte, i que si finalment li atorguen la llicència acataran la decisió i treballaran perquè “les emissions no siguin perjudicials” per al territori. 

  • Ens i partits insten el director de l’Agència de Residus a dimitir. La CUP i CSQP van donar suport a les reivindicacions d’una trentena d’entitats, entre les quals Ipcena i la plataforma de Juneda, que van carregar contra l’actual gestió de residus de la Generalitat. En el Parlament van sol·licitar la dimissió del director de l’Agència de Residus, Josep Maria Tost, van apuntar que l’economia circular en la gestió de residus és “una estratègia necessària per a un país saludable” i van demanar polítiques de fiscalitat mediambiental. Des del departament de Territori van defensar la seua gestió i van criticar que alguns partits advoquin pel final de la incineració de residus mentre donen suport a la inversió a millorar incineradores.
L’assemblea de ramaders per acordar mobilitzacions, ahir a la nit a Juneda.

L’assemblea de ramaders per acordar mobilitzacions, ahir a la nit a Juneda.MAGDALENA ALTISENT

tracking