SEGRE

URBANISME

Naut Aran limita el creixement a 251 cases i deixa enrere grans promocions

Gran part a Salardú i Arties, segons el nou POUM que va iniciar ahir el seu tràmit

Vista de Salardú, on el nou POUM preveu 75 habitatges i un pàrquing de 200 places.

Vista de Salardú, on el nou POUM preveu 75 habitatges i un pàrquing de 200 places.C. VILLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ple de Naut Aran va fer aquest dijous el primer pas per adoptar una nova planificació urbanística que deixa enrere les grans promocions anteriors a la crisi, que van deixar més de 2.500 segones residències en l’entorn de les pistes de Baqueira. El futur POUM només contempla 251 nous habitatges, la majoria als nuclis de Salardú i d’Arties.

Naut Aran limitarà el seu creixement futur a 251 nous habitatges, una xifra modesta que deixa enrere els anys de grans promocions residencials en l’entorn de les pistes de Baqueira Beret. Així ho preveu el nou pla d’ordenació urbanística (POUM), que va rebre aquest dijous l’aprovació inicial del ple. El municipi té actualment 3.734 habitatges, dels quals només 743 estan habitats tot o la major part de l’any. Davant d’això, un total de 2.590 són segones residències i 401 són buides, segons les últimes dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

El nou POUM inicia el seu tràmit mentre les antigues normes del 1982 i els plans derivats d’aquestes permeten encara construir uns 270 habitatges en el conjunt del municipi, segons fonts municipals. Queda ja poca superfície edificable per a aquest fi, però també està esgotat el model econòmic que va impulsar macroprojectes residencials abans de la crisi. No hi ha hagut des d’aleshores propostes per a grans promocions, mentre que bona part de les segones residències ja existents s’han convertit en els últims anys en allotjaments turístics de lloguer (vegeu el desglossament).

La nova planificació concentra la major part del futur creixement urbanístic de Naut Aran al poble d’Arties, on permetrà un màxim de 76 habitatges, i a Salardú, on se’n podran construir uns altres 75 i està previst habilitar un aparcament de dos-centes places. La resta es distribueix entre els nuclis de Tredòs (44), Garós (41) i Gessa (14). Així consta a les fitxes de cada sector, que el consistori ha fet públiques en el marc del procés de participació ciutadana del POUM.

L’alcalde, César Ruiz-Canela (CDA), va corroborar que el nou pla preveu un “creixement zero” en alguns nuclis. És el cas de Baqueira, Unha i Bagergue. El POUM va rebre l’aprovació inicial amb l’abstenció d’UA, que va argumentar que no pot donar suport al document sense haver participat en la seua redacció. Després de la sessió s’iniciarà el tràmit d’al·legacions i davant d’Urbanisme, que pot suposar anys fins que la nova planificació entri en vigor.

Les claus

  • Equipaments i VPO. Juntament amb la construcció de 251 nous habitatges, el nou POUM planteja habilitar espais per a equipaments, com un pàrquing de 200 places a Salardú i la possibilitat de dotar el municipi d’una residència per a la tercera edat. Part del creixement residencial s’haurà de destinar a vivendes de protecció oficial (VPO).
  • Completar carrers. Completar carrers inacabats en alguns nuclis i connectar-los amb altres vies és un dels criteris que aplica l’ajuntament a l’hora d’establir les zones per a nous habitatges.
  • La Val de Ruda. Plans del nou POUM recullen el pas del telecabina de Baqueira a la urbanització de Ruda, que ha estat objecte de litigis al llarg de l’última dècada que han anul·lat en diverses ocasions les autoritzacions del remuntador i la urbanització.
  • Anys de tramitació. L’aprovació i entrada en vigor de la nova planificació urbanística pot requerir fins a diversos anys.

Més de 500 cases passen de segones residències a lloguer per a turistes Més de mig miler de cases i apartaments construïts anys enrere com a segones residències a Naut Aran consten com a habitatges de lloguer per a ús turístic a la guia oficial d’allotjaments de la Generalitat. En aquesta figuren un total de 527, distribuïdes entre diferents localitats i urbanitzacions del municipi. Suposen la majoria de les 694 de la Val i els preus oscil·len actualment entre una mica més de 60 euros al dia fins a més de 300. En les àrees més cotitzades, com la urbanització de la Val de Ruda, el lloguer setmanal d’una casa en períodes d’alta afluència de turistes, com les vacances de Nadal, pot costar milers d’euros. Com a mínim cinc empreses gestionen el lloguer d’habitatges d’ús turístic a través d’internet en el conjunt de la Val d’Aran, mentre que alguns propietaris les lloguen directament, sense recórrer a mediadors. Nombrosos propietaris de segones residències, persones d’alt poder adquisitiu que les van comprar en el seu dia com a lloc de lleure i descans, les han convertit en els últims anys un actiu per obtenir ingressos, segons fonts del sector turístic. Pel que fa als habitatges d’aquest tipus que conserven el seu ús com a segona residència, en els últims anys s’ha constatat un augment de la seua ocupació durant els períodes vacacionals, tant a la Val d’Aran com en el conjunt del Pirineu de Lleida. Això es tradueix en un increment de la despesa en serveis turístics, com activitats de lleure i restauració.

Vista de Salardú, on el nou POUM preveu 75 habitatges i un pàrquing de 200 places.

Vista de Salardú, on el nou POUM preveu 75 habitatges i un pàrquing de 200 places.C. VILLAR

tracking