SEGRE

TRADICIONS

Bovera recupera la Plantada de Maig després de 30 anys en l'oblit

Per recuperar les tradicions i reactivar la vida cultural del poble

Els treballs per a la Plantada de l’Arbre al centre del poble.

Els treballs per a la Plantada de l’Arbre al centre del poble.A.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns del municipi de Bovera van celebrar diumenge la Plantada de Maig i, d’aquesta manera, van recuperar una tradició perduda fa uns trenta anys. Cap a les nou del matí una comitiva va sortir de la plaça fins a la finca forestal de l’ajuntament en què van talar un arbre que, després de retirar les branques, van traslladar fins al centre del poble per, mitjançant cordes, plantar-lo al centre urbà, on s’estarà tot aquest mes, segons va explicar l’alcalde d’aquesta població de les Garrigues, Òscar Acero.

Els treballs per aixecar el tronc, d’aproximadament sis metres, van requerir l’esforç i l’habilitat de molts participants. L’ajuntament ha recuperat aquesta antiga tradició a petició dels veïns. Abans de perdre el costum, en general eren els joves els que anaven al bosc a buscar l’arbre i el plantaven a la localitat.

El consistori la va tornar a organitzar a petició dels veïns i es mantindrà a partir d’ara

Segons va explicar l’alcalde, eren els quintos, és a dir, els nois que aquell any farien el servei militar, els que s’ocupaven d’aquestes tasques. Amb la supressió de la mili fa ara uns 27 anys i l’èxode dels joves a la ciutat amb el consegüent envelliment de la població, es va perdre aquesta festa que ara s’ha tornat a celebrar. A més de recuperar velles tradicions, “es vol donar més vida al poble i unir els habitants en activitats comunes”.

La Plantada de Maig vol commemorar l’inici de la vida i del cicle natural, tal com fan molts països d’Europa. Pot tenir similituds amb la Plantada deth Haro que es fa a la Val d’Aran el mes de juny encara que, en aquest cas, no es crema sinó que es manté durant tots els dies del mes.

La bona acollida de l’acte ha fet que l’ajuntament pensi en una nova edició. Va finalitzar amb un dinar de tots els assistents.

tracking