SEGRE

ENERGIA

El Govern condiciona els plans d'Endesa a evitar talls per nevades

El programa d’inversions de la companyia haurà de garantir mesures per pal·liar apagades i microtalls || Mentre investiga els incidents del març passat

Un generador va proveir el Soleràs durant el temporal del març.

Un generador va proveir el Soleràs durant el temporal del març.AJUNTAMENT DEL SOLERÀS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una resolució del departament d’Empresa de la Generalitat obligarà Endesa a invertir en la seua xarxa de distribució elèctrica a Lleida per frenar microtalls a les comarques del pla i apagades massives com les que van tenir lloc durant el temporal de neu del març. La conselleria va emetre divendres passat un informe favorable al pla anual d’inversions de la companyia, però condiciona aquest vistiplau que l’empresa adopti mesures per posar límit a aquest tipus d’incidències.

Aquest informe de la Generalitat és el primer pas perquè el ministeri d’Energia validi el pla d’inversions d’Endesa a Catalunya. En depèn, al seu torn, la retribució que la companyia cobrarà per les noves infraestructures elèctriques.

La resolució d’Empresa arriba quan Endesa ja ha anunciat 400.000 € per a millores a la xarxa a Lleida

La resolució de la conselleria arriba al cap d’uns dies que l’empresa anunciés que destinarà 400.000 euros a millores en la xarxa de distribució a Lleida.

Fonts de la conselleria van explicar que l’aprovació condicionada al pla d’Endesa no valora ara per ara si les inversions que la companyia projecta a Lleida són suficients o no. Això ho hauran de determinar, van afegir, dos estudis actualment en curs. El primer avaluarà la incidència dels microtalls a les comarques del pla a petició d’alcaldes i consells comarcals, que han denunciat interrupcions freqüents del subministrament. El segon s’emmarcarà en l’expedient obert per aclarir les causes de l’apagada massiva durant el temporal de neu d’aquest mes de març passat, amb talls que van afectar 9.000 abonats i que, en alguns casos, van arribar a durar fins a 39 hores.

Si aquests estudis conclouen que les incidències en el subministrament són a causa de deficiències a la xarxa de distribució, el Govern instarà la companyia a corregir el pla d’inversions i incloure noves mesures per assegurar la continuïtat del servei, segons van apuntar fonts de la conselleria.

Les claus

  • Pla d’inversió anual. Les distribuïdores elèctriques presenten cada any el pla d’inversions a Catalunya a la Generalitat, que ha d’emetre informe al ministeri d’Energia sobre si les noves infraestructures proposades s’ajusten a les necessitats de subministrament.
  • Retribucions en joc. Partint dels informes de les comunitats autònomes, el ministeri decideix si valida els plans d’inversió i si retribueix les noves infraestructures a través del rebut de la llum que paguen els consumidors.
  • Vistiplau condicionat. El vistiplau del Govern al pla d’Endesa, del qual depenen les retribucions a noves línies, està condicionat a les conclusions d’estudis sobre microtalls al pla i sobre apagades massives pel temporal del març.
  • A l’espera de conclusions. Si els estudis atribueixen aquestes incidències a deficiències en la infraestructura i la inversió prevista no és suficient per reparar-les, el Govern instarà l’empresa a corregir el seu pla. 
tracking