SEGRE

CORRUPCIÓ CAS ADIGSA

El fiscal veu contractes manipulats i 'pessics' en les obres de 28 pisos d'Adigsa a Lleida

Demana 18 mesos de presó per al contractista que es va adjudicar reformes a Artesa, Lleida i Alfarràs i va denunciar-ho || El judici s’havia d’iniciar ahir al cap de 12 anys d’instrucció però s’ajorna al 16

Imatge d’arxiu dels habitatges d’Artesa de Segre.

Imatge d’arxiu dels habitatges d’Artesa de Segre.EMILI GILABERT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia Provincial de Barcelona aprecia contractes manipulats, pressupostos unflats fins un 20% i comissions il·legals en obres per reformar 28 pisos socials de la Generalitat a les comarques lleidatanes el 2003. Es tracta de 24 immobles de segona mà a Artesa de Segre, tres a Lleida ciutat i un a Alfarràs que l’antiga empresa pública Adigsa va adquirir per destinar-los a habitatge de lloguer per a joves. El ministeri públic ho detalla a les conclusions sobre el cas Adigsa. El judici que s’havia d’iniciar aquest dimarts, dotze anys després de començar la investigació, s’ha ajornat fins al dia 16 mentre que els set imputats negocien rebaixar penes a canvi de confessar i tornar els diners.

La causa es va iniciar el 2005 arran d’una denúncia de José Antonio Salguero, contractista que es va adjudicar la reforma dels 28 pisos d’Adigsa a Lleida, així com setze més a Reus i Salt. Posteriorment, va denunciar aquestes contractacions a canvi de comissions. La Fiscalia li aplica l’atenuant de confessió i demana per a ell divuit mesos de presó com a cooperador necessari en delictes continuats de malversació de cabals públics i falsedat en document oficial per un funcionari; o bé tres mesos com a coautor de falsedat en document mercantil.

Salguero i dos contractistes imputats més, Ángel Egido i Jordi Honrubia, van pagar comissions d’entre el 15% i el 20% de l’import dels contractes, segons el fiscal, que apunta que els pressupostos es van unflar en aquests mateixos percentatges. “La comissió es pagava amb diners públics”, conclou. Els pagaments es feien a José María Penín, imposat com a “tècnic extern” en matèria d’adjudicacions pel llavors conseller delegat d’Adigsa, Josep Antoni Fontdevila.

El fiscal esmenta que aquests dos imputats compartien militància a CDC, van treballar a Benestar Social i que Penín té un “parentiu llunyà” amb Felip Puig. Destaca a més el “crucial suport” dels altres dos imputats: Xavier Sala, responsable d’adquirir pisos de segona mà; i Jordi Huguet, al capdavant de la tramitació d’expedients de contractació. Huguet treballaria després com a arquitecte municipal a les Borges entre el 2005 i el 2007.

Les claus

  • Adigsa. L’ant iga empresa pública Adigsa, dedicada a la gestió d’habitatges socials de la Generalitat, es va dissoldre el 2010 i la va absorbir l’actual Agència de l’Habitatge de Catalunya.
  • Prop de 150.000 euros. El fiscal estima el perjudici patrimonial per a Adigsa en 120.031 € a Catalunya, i 28.895 més per taxacions “inexistents”.
  • Canvi al Govern. El primer Govern tripartit va suposar el 2004 el relleu del conseller delegat d’Adigsa. El “tècnic extern” Penín “va optar oportunament per esfumar-se i no va gosar tornar a Adigsa”, diu el fiscal.
  • Artesa de Segre, el detonant. Salguero va denunciar les contractacions després de rehabilitar 24 habitatges a Artesa de Segre sense que Adigsa n’hagués formalitzat la compra. Amb el relleu a la direcció, l’empresa pública va rebutjar pagar per unes obres que no constaven en cap expedient. 
  • Lleida ciutat. Segons el fiscal, Adigsa va adjudicar la reforma de dos pisos al c/ Cappont i un altre a l’avinguda Artesa a Salguero a través d’un expedient que va incloure altres ofertes “imaginàries” per donar al procés aparença de legalitat. 
  • Alfarràs. El fiscal creu que el mateix procediment que a Lleida es va seguir a l’adjudicar la reforma d’un pis d’Adigsa del carrer Pintor Fortuny d’Alfarràs. Es va adjudicar a Redulex, controlada per Salguero, davant dos ofertes “imaginàries”.

Ultimen un pacte per rebaixar penes a canvi de tornar els diners Fiscalia demanava les penes més llargues per als antics directius d’Adigsa: Deu anys per a Fontdevila, i nou anys i sis mesos per a Huguet i Sala. Per al “tècnic extern” Penín sol· licita cinc anys de presó, els mateixos que per als contractistes Honrubia i Ejido. Per a Salguero, que va interposar denúncia de forma voluntària, demana només divuit mesos. Tanmateix, la suspensió del judici fins al dia 16, arran d’un error en les citacions, va arribar quan les parts ultimaven un acord que passaria per confessar els delictes i tornar de forma solidària uns 120.000 euros a canvi de reduir les penes per sota dels dos anys, la qual cosa els evitaria ingressar a la presó. Tan sols Salguero s’hauria desmarcat d’aquest pacte. La major part d’aquesta suma va ser aquest dimarts consignada davant del tribunal, que haurà de decidir si valida aquest acord i prossegueix el judici d’aquí a dos setmanes només amb les proves que afecten Salguero.

tracking