SEGRE

MEDI AMBIENT ESCOMBRARIES

La brossa porta a porta del Segrià costa el doble de la tradicional però preveu reciclar més

El sistema en contenidors suposarà 40 euros per habitant i any davant els 80 del servei a domicili || Dipòsits, camions i gestió valdran 1,2 milions anuals davant els 2,4 de la proposta del consell

La reunió d’edils i alcaldes dels tretze pobles que opten per les illes ahir al consell del Segrià.

La reunió d’edils i alcaldes dels tretze pobles que opten per les illes ahir al consell del Segrià.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cost de la recollida d’escombraries mitjançant contenidors als tretze ajuntaments del Segrià que s’han desmarcat del porta a porta que promou el consell (Aitona, Albatàrrec, Alpicat, Alfés, Alcanó, Alcoletge, Benavent, Rosselló, Vilanova de Segrià i de la Barca, Torres de Segre, Torrefarrera i Torre-serona) serà de més d’1,2 milions d’euros (amb la compra de material, vehicles i la gestió del servei). Suposarà un import de 40 o 42 euros per habitant i any, mentre que la recollida domiciliària serà del doble, és a dir, de 80 euros per habitant i any.

Segons l’estudi presentat ahir al consell a aquests tretze consistoris, el primer any es preveu reciclar un 32,40% de les escombraries i assolir després el doble del percentatge actual, ara d’un 21 per cent (un dels més baixos de Catalunya), van explicar alguns dels alcaldes presents. La recollida porta a porta preveu reciclar fins a un 65% dels residus que genera el Segrià, aproximadament un 25% més que el sistema tradicional, encara que per als alcaldes partidaris dels contenidors, aquesta xifra és “inabastable i irreal” el primer any d’aplicació de l’esmentat sistema. La recollida tradicional costarà a l’any la meitat que la recollida domiciliària, 2,4 milions, encara que aquesta prestació es portarà a terme en 22 municipis.

Els consistoris han d’elegir ara entre utilitzar dipòsits amb càrrega lateral o bilateral

Fer la recollida amb noves illes de contenidors comportarà un preu més ajustat al que ara es paga i la intenció és anar augmentant el reciclatge fins als índexs que estipula la Generalitat, van remarcar els alcaldes de Torre-serona, Enric Colom (PSC), i de Torrefarrera, Jordi Latorre (PDeCAT).

Queda encara per definir si s’utilitzaran dipòsits amb càrrega lateral o bilateral (ara són de càrrega posterior i lateral), encara que se substituiran tots, igual que la major part dels camions. Pel que fa a les freqüències, la recollida es farà quatre dies, dissabtes i dilluns fixos, mentre que els altres dos dies s’han d’estipular. La distribució dels contenidors es durà a terme tenint en compte criteris de població i superfície perquè no hi hagi greuges comparatius. Així doncs, pobles petits com Alfés tindran tres illes de contenidors, mentre que altres com Torre-serona, en tindran cinc i els més poblats, com és el cas d’Alpicat o de Torrefarrera arribaran a tenir 52 i 48 illes, respectivament.

Cada ajuntament ja té la seua distribució orientativa que ara haurà d’analitzar de cara a ratificar-la en una nova reunió.

Tres anys per reciclar més del 60 per centEl vicepresident del consell i alcalde de Maials, David Masot, que va anar a la reunió d’alcaldes en representació de l’organisme, va assenyalar que qualsevol sistema és bo si s’aconsegueixen els objectius de reciclatge ja que el Segrià és una de les que menys reciclen. Masot va indicar que la Generalitat ha donat tres anys per aconseguir que els índexs de residus reciclats sigui de més del 60 per cent.

tracking