SEGRE

ENTREVISTA EMERGÈNCIES

Juli Gendrau: «El cos de Bombers rebrà 207 milions en els propers cinc anys»

Director general d’extinció, prevenció d’incendis i salvaments de la generalitat

«El cos de Bombers rebrà 207 milions en els propers cinc anys»

«El cos de Bombers rebrà 207 milions en els propers cinc anys»MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat ha convocat 153 noves places de bombers funcionaris i 350 de voluntaris després de molts anys sense fer-ho. Com ho valora?

La convocatòria s’emmarca en el Pla Estratègic 2017-2022, que està dotat amb 207 milions d’euros i que preveu recursos humans, materials, remodelació de parcs i flota de vehicles, és a dir, tota una sèrie de necessitats per a les quals durant molts anys hi ha hagut una clara falta d’inversió.

Quan s’incorporaran al cos els nous efectius?

De moment, els 153 bombers funcionaris ja estan a l’escola i a finals de juny estaran als parcs fent pràctiques. Per la seua part, la convocatòria de 350 places de bombers voluntaris es troba en l’última fase de la selecció i esperem que el gener del 2018 els puguem tenir als parcs fent pràctiques.

Seran suficients, aquests nous efectius?

Creiem que aquestes convocatòries ens permetran cobrir els dèficits que tenim ara. També cobriran les jubilacions d’aquí al 2022, atès que es preveuen convocatòries per a uns 600 bombers funcionaris més en els propers cinc anys. Tot plegat servirà per posar el cos de Bombers en els nivells d’inversió d’anys anteriors a la crisi i poder modernitzar-lo i fer-lo créixer. En definitiva, ens ha de permetre agafar aire.

Els bombers voluntaris del Pont de Suert van afirmar aquesta setmana que tancarien el parc a finals de juny, si no s’hi incrementen els efectius. Quina resposta pot donar-los?

La plantilla del Pont de Suert és de quinze bombers voluntaris, però per diferents motius només vuit estan en actiu. Hi ha diferents possibilitats que s’estudien, però totes són una solució provisional a l’espera que sis bombers voluntaris puguin incorporar-s’hi el proper gener. Mentrestant, hem parlat amb els bombers i la gent de la regió per trobar solucions des d’ara fins al proper mes de gener i ens consta que la seua voluntat és no arribar a l’extrem de tancar. L’acord arribarà.

Passarà per augmentar els efectius?

Això serà difícil, perquè els bombers són els que són i no podem caure en l’error de desvestir un sant per vestir-ne un altre. La solució passarà per veure com es poden cobrir les guàrdies en funció de les necessitats. El problema del Pont de Suert és que els parcs més propers són els de Tremp i Sort, i són distàncies llargues pel que fa a temps.

A Seròs, els bombers es queixen davant de la infraestructura deficitària.

Ja s’està treballant per tal de construir un nou parc. En aquest sentit, els pressupostos de la Generalitat ja preveuen una partida i ara ens trobem en el procés de licitació del projecte executiu.

Com preparen la campanya d’estiu?

Hem tingut un hivern plujós que ens fa ser optimistes, però sempre cal estar atents. El pressupost serà similar al de l’any passat (630.000 euros), encara que hi ha una inversió extra en millores d’equipaments. Fa dos mesos, els Bombers van estrenar l’equipament industrial nou, hi ha renovacions de material, incorporació de nous vehicles lleugers 4x4, adquisició i compra de diferents materials (motxilles, mànegues, etc.).

Una altra part important del treball dels Bombers se centra en els rescats, que han augmentat considerablement en els últims anys. Quins són els més freqüents a Lleida?

Recerques de gent que s’ha perdut, excursionistes ferits, escaladors, etc. L’activitat en el medi està de moda i es pot adquirir material barat amb una certa facilitat. Molta gent es veu capacitada per portar a terme activitats a la muntanya, i això no és així. La formació és molt necessària.

Quines són les principals negligències?

La falta de preparació, formació, previsió i equipament necessari. No podem fer determinades excursions en parcs nacionals amb xancletes, i això ho hem vist.

tracking