SEGRE

SUBMINISTRAMENTS AIGÜES

La Segarra debat si ha de donar aigua del canal a les granges

El canal Segarra-Garrigues, al seu pas pels Plans de Sió.

El canal Segarra-Garrigues, al seu pas pels Plans de Sió.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) ultima la portada d’aigua del canal Segarra-Garrigues fins a Guissona. Les conduccions ja s’han soterrat i està previst que la xarxa elèctrica quedi finalitzada durant aquest mateix mes de maig. El projecte afecta els termes municipals dels Plans de Sió i Torrefeta i Florejacs, on els ajuntaments són els qui hauran de decidir en última instància si les granges dels seus municipis podran proveir-se de l’aigua de reg del Segarra-Garrigues a un preu de 35 cèntims el metre cúbic o si, al contrari, hauran de proveir-se de la portada en alta del municipi a 74 cèntims.

Segons l’acalde dels Plans de Sió, Xavier Pintó, el problema és greu, ja que, d’una banda, no totes les granges podrien proveir-se de la xarxa del Segarra-Garrigues, atès que només podran beneficiar-se’n les més properes a la conducció, “cosa que generaria un greuge comparatiu entre els ramaders”. D’altra banda, l’alcalde va explicar que la marxa a la xarxa comarcal del principal consumidor, la CAG, provocarà un augment del preu del rebut d’uns 14 cèntims. Però, a més a més, a Torrefeta i Florejacs i als Plans de Sió, si es dóna llum verda a les granges perquè es proveeixin de l’aigua industrial, l’augment del preu als habitatges serà molt més gran i a les poblacions més petites, inviable, va explicar l’alcalde.

Els ajuntaments temen que augmenti el preu de l’aigua per als habitatges

S’ha de recordar que l’any 2016, com a conseqüència de l’equiparació dels preus a tota la comarca, municipis com els Plans de Sió van passar de pagar 71.459 euros el 2014 a 116.924 el 2016, i Torrefeta, de 64.144 a 88.289 euros. La nova conducció pren l’aigua del quilòmetre 21 del Segarra-Garrigues i projecta proveir unes 600 hectàrees de cultiu, a banda de granges i de la Corporació Alimentària de Guissona. El tram és de nou quilòmetres i la CAG de Guissona finança 2,2 quilòmetres des de la Morana (Torrefeta i Florejacs) fins a les seues instal·lacions a la Closa.

Gairebé 10.000 hectàrees ja reguen del Segarra-GarriguesL’expansió de la zona regable del Segarra-Garrigues se situa actualment en 15.728 hectàrees de cultius, d’una superfície total de més de 68.600 hectàrees. Així mateix, hi ha 9.872 hectàrees els propietaris de les quals han firmat el conveni per accedir al regadiu, la qual cosa equival a un 63%, segons dades del vicepresident del canal, Xavier Albareda. Així mateix, va assegurar que al sector de Guissona hi ha aproximadament 400 hectàrees que estan en promoció i amb una adhesió mínima per poder començar les obres d’aquest sector.

tracking