SEGRE

GESTIÓ

Adverteixen sobre els fangs acumulats als pantans

Diputats lleidatans demanen al Congrés inspeccionar les preses || El bloqueig de sediments danya desaigües i perjudica el Delta

El diputat Jaume Moya.

El diputat Jaume Moya.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els diputats lleidatans al Congrés Jaume Moya (En Comú Podem) i Xavier Eritja (ERC), al costat de Marc Lamuà (PSOE) i Ferran Bel (PDeCAT), defensaran a la Cambra Baixa una proposició no de llei amb què alerten el Govern central i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre de l’elevat volum de fangs que s’han acumulat en el fons dels cent trenta-cinc embassaments de la conca i del seu perjudici sobre les reserves hidràuliques i el bon estat dels rius.

En concret, el text, a què ha tingut accés aquest diari, constata que als pantans del conjunt de l’Estat els fangs sumen l’equivalent a 100 hectòmetres cúbics d’aigua. Remarca que el 94% dels sediments acumulats als embassaments de l’Ebre estan a Mequinensa, Riba-roja i Flix.

A Lleida, Oliana és un dels exemples de l’acumulació de fangs que causa problemes a les comportes de fons i redueix les reserves hídriques. Els diputats reclamen inspeccionar els desaigües de les tres grans preses i revisar aquest any els protocols de gestió de les preses tenint en compte la seua influència en el bloqueig dels sediments i la regressió d’espais d’alt valor com el delta de l’Ebre.

“És bo prendre mesures conjuntes” El diputat Jaume Moya (ECP), impulsor de la iniciativa sobre els sediments a la conca de l’Ebre, afirma que no és la primera mesura que assumeix a Madrid amb altres diputats de Lleida de diferents formacions com Xavier Eritja (ERC) o Toni Postius (PDeCAT) i que, “si bé és cert que això no aporta beneficis electorals, veiem que porta al fet que la gent torni a creure en la política. I això és bo”. A més a més, defensa el caràcter “municipalista” d’Un País en Comú, un nou format de les confluències a Catalunya, al qual veu futur.

tracking