SEGRE

ENERGIA

El Govern arbitrarà per tancar el litigi entre la Vall Fosca i Endesa pels rebuts de la llum

L’Agència de Consum creu que s’ha d’aplicar l’IVA al preu del subministrament pactat el 1927 i la companyia accepta la mediació || Controls de microtalls en 67 municipis de les comarques del pla

Un grup electrogen al Soleràs el mes de març passat.

Un grup electrogen al Soleràs el mes de març passat.AJUNTAMENT DE EL SOLERÀS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Agència Catalana de Consum arbitrarà en el litigi per les factures de la llum a la Vall Fosca. Així ho va anunciar aquest dilluns a Lleida la directora d’aquest organisme, Montserrat Ribera, que espera concloure així vuit anys de conflictes entre el municipi i Endesa arran de l’IVA que la companyia aplica als rebuts. L’empresa va avançar que acceptarà la mediació de la junta arbitral de consum, les decisions de la qual són vinculants. L’ajuntament de la Torre de Capdella, per la seua part, va declinar pronunciar-se sobre aquesta qüestió.

La directora va valorar que la companyia hauria d’aplicar l’IVA al preu de la llum que estableix el conveni del 1927, de només 0,0021 euros per kilowatt hora (kWh). En aquest sentit, va recordar que una consulta vinculant al ministeri d’Hisenda avala aquest posicionament, el mateix que el municipi defensa des del 2009 (vegeu SEGRE de dijous). D’altra banda, va recordar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va resoldre un any abans a favor d’Endesa, que aplica aquest impost sobre la tarifa regulada per a petits consumidors (PVPC). Això dóna com a resultat factures l’IVA de les quals supera l’import de l’energia consumida.

Ribera va plantejar una sortida “extrajudicial” i “negociada” a aquest conflicte mesos després que l’ajuntament de la Torre de Capdella i els veïns beneficiaris de l’acord del 1927 acceptessin liquidar rebuts entre el 2009 i el 2014, que havien rebutjat pagar al considerar-los incorrectes. Queden pendents els emesos a partir del 2015. La directora va apuntar que els acords per saldar aquestes factures fins a l’any 2014 “podrien contenir alguna clàusula abusiva”, mentre que la CUP, a l’oposició al consistori, ha recorregut l’acord amb Endesa per pagar-les (vegeu les claus).

D’altra banda, el director dels serveis territorials del departament d’Empresa a Lleida, Ramon Alturo, va avançar que aquest mes iniciaran la instal·lació d’aparells per registrar microtalls de llum en les línies que subministren 67 municipis del pla de Lleida, arran de les queixes dels consells. A aquests mesuraments, se sumarà una auditoria de les que registri la mateixa companyia elèctrica. A més, la conselleria avança en l’expedient per les apagades massives durant el temporal de març.

Les claus

  • Vuit anys de litigi. L’ajuntament i veïns van deixar de pagar els rebuts el 2009 al considerar l’IVA incorrecte. Després de la sentència del TSJC a favor d’Endesa, la firma va tallar la llum a veïns al novembre. Arran d’aquest episodi, les dos parts van acordar liquidar factures fins al 2014 i negociar les posteriors.
  • Hisenda i recurs de la CUP. Davant la decisió del TSJC, una consulta vinculant a Hisenda avala les tesis del municipi. La CUP, a l’oposició a l’ajuntament, la cita en un recurs de reposició contra l’acord entre el consistori i Endesa per liquidar 260.574 euros en rebuts fins a l’any 2014. Apunten també “incompatibilitat” per firmar- lo de l’alcalde, extreballador d’Endesa.
  • Expedient per apagades. Endesa ja ha entregat a la conselleria d’Empresa la informació requerida per les apagades massives a Lleida arran del temporal del març passat.
  • La Pobla-Foradada del Toscar. La Plataforma contra l’Autopista Elèctrica va anunciar protestes contra el projecte de REE per recréixer la línia Foradada del Toscar- la Pobla, per una declaració d’impacte favorable del Govern.
  • Examen de línies elèctriques. El departament d’Empresa ha tret a concurs treballs d’inspecció a la xarxa de transport i distribució elèctrica de Catalunya amb un pressupost de licitació de 75.286 euros.

Multa de 20.000 € a quatre empreses per infraccions de consum L’Agència Catalana del Consum (ACC) va obrir l’any passat a Lleida quinze expedients sancionadors contra empreses per suposades infraccions en matèria de consum, de les quals quatre van ser resoltes amb una multa global de 20.000 euros (els altres onze expedients estan en procés). En concret, van sancionar dos firmes de telecomunicacions que es van negar a donar de baixa un servei i a aplicar la garantia d’un producte. Les altres dos multades van ser una immobiliària i una firma de comerç electrònic. L’organisme també va atendre 4.750 consultes, un 37,56% més que el 2015, i va rebre 1.479 reclamacions (1.017 de les quals es van resoldre amb acord de mediació). Les relacionades amb telecomunicacions i amb els serveis d’electricitat, gas i aigua són les que uneixen més queixes. En el conjunt de Catalunya, es van retirar del mercat 16.457 articles, la majoria joguets i material elèctric.

tracking