SEGRE

MEDI AMBIENT

El Sobirà regala en un any 70 tones de compost al duplicar el reciclatge de residus

Va implantar la recollida porta a porta el març del 2015 i tracta 600.000 quilos d’orgànica a l’any || Es distribueix gratis l’adob entre els ajuntaments i veïns per reutilitzar-lo en tasques agrícoles

Adob orgànic produït a la planta de compostatge de Sort.

Adob orgànic produït a la planta de compostatge de Sort.C. C.SOBIRÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell del Pallars Sobirà ha regalat en un any al voltant de 70 tones de compost elaborat a la planta de compostatge de Sort a partir de les escombraries orgàniques recollides a través del sistema porta a porta, implantat des de març del 2015 (amb la qual cosa ha estat pionera al Pirineu a implantar aquest sistema). El president de l’ens comarcal, Carles Isús, va explicar que l’adob es distribueix de forma gratuïta als ajuntaments de la comarca i veïns per utilitzar-lo com a fertilitzant de parcs, zones verdes o horts i també en càmpings. “Es tracta d’un compost de qualitat, de classe A, i molt valorat per les seues propietats, perquè també conté restes de la poda pública”, va dir.

El consell no se n’ha plantejat la comercialització i són els interessats els que han d’anar a buscar-lo a la planta de compostatge comarcal, on s’entrega a granel o en bosses de paper reciclat. Isús va explicar que, per tancar el cercle, el producte resultant retorna a les cases en forma de compost i la fracció orgànica passa de ser un residu a ser un recurs. “D’alguna manera, compensem l’esforç que fan els veïns fent el reciclatge de l’orgànica”, va dir. La planta de Sort té una capacitat per produir 750 tones anuals de compost a partir de l’orgànica i a l’any s’aconsegueix reciclar al voltant de 600 tones.

Aquesta quantitat ha contribuït a augmentar el percentatge de la recollida selectiva de la comarca, que es va situar el 2016 en el 54%, del qual el 13% correspon a l’orgànica. El 2014, el percentatge de la recollida selectiva va ser del 28%, de manera que la implantació del sistema de recollida a domicili el 2015 va facilitar l’increment del reciclatge fins a duplicar-lo. Pel que fa a la matèria orgànica, es va passar de recollir 145 tones a 628 durant el 2015. 

Destaca la disminució de la fracció rebuig, que va passar de 2.811 tones (82,72%) durant el 2014 a 1.846 tones (46%) el 2015. D’aquesta manera es va aconseguir reduir també en 965 tones de rebuig que es trasllada l’abocador de Fígols. Marc Sans, tècnic de Medi Ambient de l’ens comarcal, va explicar que el cost del servei de recollida de l’orgànica ascendeix a 1,2 milions d’euros.

L’Agència de Residus paga al consell uns 230.000 euros a l’any per cada tona (50.000 euros per l’orgànica i 180.000 euros per la selectiva, paper, envasos i vidre). “Amb aquest retorn, no cobrim ni de lluny la totalitat del cost del servei, però avala l’esforç que es fa amb el reciclatge”, va apuntar. El rebut de la recollida d’escombraries ascendeix a 86,40 euros per habitatge. El consell ha tret a licitació les obres de millora de la planta de compostatge amb un pressupost de 78.870 euros. La del Sobirà no és l’única experiència a Lleida d’aquest tipus. Comarques veteranes en el reciclatge, com la Segarra o l’Alt Urgell, també composten i regalen l’adob. En aquests casos, el nombre de veïns és molt més gran: 20.500 a l’Alt Urgell i 110.000 entre les quatre comarques del pla.

Altres experiències

  • Alt Urgell. La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, que gestiona l’abocador de l’Alt Urgell, produeix 300 tones de compost a l’any procedent de l’orgànica i també el regala als veïns i ajuntaments que ho demanen per a jardins o horts.
  • Urgell. La planta de compostatge de l’Urgell rep a l’any 10.000 tones de les comarques de l’Urgell, la Segarra, el Solsonès i la Noguera i produeix 2.000 tones d’adob orgànic que ven als agricultors i dóna gratis als ajuntaments.
  • Segrià. El Segrià ofereix de forma gratuïta des de fa anys el compost que produeix a la planta de l’abocador de Montoliu. 
tracking