SEGRE

MUNICIPIS CONGRÉS

Pobles de muntanya volen limitar la recollida de bolets com fa Aran

L’associació esMontañas ho planteja a tot l’Estat per generar activitat econòmica || En la seua estratègia per aprofitar recursos i frenar la despoblació

D’esquerra a dreta Rosa Pujol, Francés Boya, Joan Reñé i Miquel Gràcia, al congrés.

D’esquerra a dreta Rosa Pujol, Francés Boya, Joan Reñé i Miquel Gràcia, al congrés.DIPUTACIÓ DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Associació de Municipis de Muntanya (esMontañas) planteja estendre a tot l’Estat els límits que la Val d’Aran aplica des de fa anys a la recollida de bolets. Autoritzar-la només als residents i posar permisos per a visitants en mans dels negocis turístics locals és una de les propostes que aquesta associació, que reuneix ajuntaments i diputacions en territoris de muntanya de diferents punts de l’Estat, va aprovar durant el seu congrés a Potes (Cantàbria). El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el seu homòleg d’Osca, Miquel Gràcia, van participar en l’assemblea de l’entitat, presidida per l’aranès Francés Boya.

La regulació de la recollida de bolets forma part de la Guia per a la Governança de les Muntanyes que va rebre l’aprovació inicial de l’associació. El text assenyala que això “ajudaria a la creació d’empreses i ocupació”, davant un “accés lliure i sense control” que, encara que atreu visitants, “promou situacions d’espoli”. Al seu torn, aquesta proposta s’emmarca en una estratègia per obtenir beneficis dels recursos naturals i posar fre a la despoblació.

Al costat d’una explotació dels recursos naturals planificada i regulada, el congrés va abordar altres qüestions com la necessitat que l’Estat atorgui més pes a l’extensió territorial dels municipis i menys a la seua població a l’hora de transferir fons a cada localitat. Es tracta d’una reivindicació que l’entitat comparteix amb l’Associació de Micropobles. Així mateix, demana avantatges fiscals i “discriminació positiva” per a les zones de muntanya, entre altres qüestions (vegeu les claus).

tracking