SEGRE

AIGÜES PROJECTES

Regs que no s’acaben mai

Les comunitats de regants de Peramola i la Conca de Tremp denuncien la paralització dels reivindicats projectes de regadiu i en culpen la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i la Generalitat || El bloqueig té motius principalment financers i no hi ha data per reprendre’ls

A Peramola sí que hi ha construïda la xarxa secundària (a la imatge), que va fer la Generalitat.

A Peramola sí que hi ha construïda la xarxa secundària (a la imatge), que va fer la Generalitat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els regants asseguren que “si la situació s’allarga més i les màquines no entren a treballar, serem nosaltres els que traurem les nostres màquines al carrer per protestar”, en paraules del president de la comunitat de regants, Joan Puig, que va lamentar que “estem penjats i ja no sabem què més fer”. El projecte, assegura Puig, va haver de ser modificat amb un nou traçat, ja que una de les canonades passava massa a prop d’un habitatge situat al peu de la carretera. El projecte resultant va veure incrementat el pressupost, per la qual cosa va ser desestimat, assegura. “L’última informació que tenim és de fa dos mesos, quan la CHE ens va explicar que finalment s’havia fet una nova modificació en el projecte inicial”. I afegeix: “No entenem com una obra històrica com la nostra, que ja disposa del finançament, que està adjudicat des de fa un any, i en la qual el terreny fins i tot està senyalitzat, està encara pendent de començar.”

Els primers treballs s’havien de prolongar durant deu mesos en una primera fase, per construir una canonada d’1,5 quilòmetres, que també s’ha de construir en aquesta fase que connecti la canonada principal del pont de Peramola fins a l’estació de bombatge. La segona part consisteix a dotar l’estació de bombatge de quinze grups d’electrobombes.

Els agricultors de Peramola amenacen amb mobilitzacions si no es desencalla aviat

Al Jussà proposen un projecte desglossat per finalitzar, almenys, la canonada principal de reg

La xarxa secundària d’aquest regadiu, que ha construït la Generalitat, està finalitzada des del 2015 i ha suposat una inversió de 3,7 milions d’euros.

En canvi, en els regs de la Conca de Tremp, la Generalitat no sembla disposada a invertir el que es va prometre als regants per portar a terme la modernització i l’ampliació del regadiu. Actualment, utilitza canals hidroelèctrics (el manteniment dels quals paga encara, tot i que per poc temps, Endesa) i el nou projecte ha d’aportar noves canalitzacions. Entre els anys 2011 i 2012, es van portar a terme obres que han suposat l’acabament, fa només uns mesos, de la connexió de la futura canonada principal amb la presa de Sant Antoni. Tanmateix, la segona fase està lluny de desencallar-se.

El president del consell comarcaldel Pallars Jussà, Constante Aranda, aposta per un projecte desglossat per finalitzar la canonada principal i deixar la resta de l’obra per a més endavant.

A Peramola sí que hi ha construïda la xarxa secundària (a la imatge), que va fer la Generalitat.

A Peramola sí que hi ha construïda la xarxa secundària (a la imatge), que va fer la Generalitat.SEGRE

tracking