SEGRE

PROTESTES

Porten al Congrés la inseguretat dels rurals després del crim d'Aspa

Sindicats i associacions exigeixen mesures de seguretat 4 mesos després dels dos assassinats del Segrià || El Senat vota avui crear una ponència a nivell estatal

Monument d’homenatge als dos agents rurals assassinats per un caçador el gener passat a Aspa.

Monument d’homenatge als dos agents rurals assassinats per un caçador el gener passat a Aspa.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Associacions i sindicats d’agents forestals a nivell estatal s’han unit per exigir millores en la seguretat del cos gairebé 4 mesos després del doble assassinat d’Aspa, en el qual un caçador sense llicència va matar els agents rurals lleidatans Xavier Ribes i David Iglesias el 21 de gener passat. En un comunicat conjunt, els sindicats, que avui dimarts protestaran a Barcelona, denuncien la desprotecció dels més de 6.000 agents forestals i mediambientals de tot l’Estat.

El proper 24 de maig es presentarà al Congrés una proposició de Llei Bàsica Estatal, impulsada pel diputat lleidatà d’En Comú Podem Jaume Moya, per fixar criteris essencials i un marc jurídic per a la seguretat dels agents forestals i mediambientals.

Dimecres vinent el diputat lleidatà Jaume Moya presentarà una proposició de Llei Bàsica

Els sindicats assenyalen que, malgrat les promeses polítiques, aquests agents continuen treballant en les mateixes condicions i continuen “exposats als mateixos riscos”. I remarquen que ni tan sols a Catalunya s’han produït canvis, ja que la comissió creada arran d’Aspa per establir mesures de seguretat encara no ha donat els seus fruits. En aquest sentit, les formacions sindicals insisteixen que el cos mediambiental ha patit múltiples agressions i amenaces i que “urgeix prendre mesures de seguretat ja que mantenir el col·lectiu exposat a tan greu risc constitueix una irresponsabilitat.”

Segons els sindicats, les agressions es continuen succeint i en els darrers dies s’han produït casos a Madrid, Castella i Lleó, Extremadura i Múrcia.

D’altra banda, s’ha previst que avui es voti a la comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat la creació d’una ponència d’estudi per tractar la crisi de seguretat laboral, la falta de coordinació interadministrativa, la formació, la necessitat de legislar sobre les llicències d’armes i d’altres qüestions. Una ponència que parteix d’una petició de la senadora lleidatana d’En Comú Podem Sara Vilà.

Demanen conèixer els resultats del grup d’experts de la Generalitat La plaça de Sant Jaume de Barcelona serà el punt avui dimarts on es concentrarà la protesta convocada pels agents rurals per reclamar mesures gairebé quatre mesos després dels assassinats dels seus companys a Aspa. A finals de gener, la Generalitat va reunir un grup d’experts en seguretat i actuacions policials per proposar formació, mitjans i protocols de treball per als agents rurals. Tanmateix, malgrat que fa un mes i mig que aquesta comissió ja ha acabat el seu informe, els sindicats denuncien que les mesures de seguretat no arriben. Així mateix, després del nomenament d’un expert en seguretat com a director general del cos, reclamen que se’l doti d’un equip d’assessors per poder revertir l’actual situació. Per a això, també exigiran depurar responsabilitats.

tracking