SEGRE

HISENDA

El Cadastre destapa més de mig miler de piscines sense declarar a les comarques de Lleida

Entre un 2 i un 4% del total d’immobles que han aflorat durant les inspeccions, que culminen aquest any || Els alcaldes afirmen que algunes es confonen amb basses de reg o instal·lacions desmuntables

El Cadastre destapa més de mig miler de piscines sense declarar a les comarques de Lleida

El Cadastre destapa més de mig miler de piscines sense declarar a les comarques de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les inspeccions que porta a terme el ministeri d’Hisenda a través del Cadastre per actualitzar la informació sobre béns immobles han destapat a Lleida més de mig centenar de piscines no declarades, és a dir, que no havien tributat fins ara perquè no constaven a l’hora de definir la base imposable sobre la qual es calcula l’Impost de Béns Immobles (IBI).

La direcció general del Cadastre tanca ara les dades del 2016 i durant aquest 2017 finalitzarà els controls pendents als 231 municipis de Lleida. Segons les últimes dades oficials, a mitjans del 2016 s’havien regularitzat 24.400 immobles en 110 municipis de Lleida, dels quals un 2% (uns 590) eren piscines. La xifra podria bé duplicar-se quan es completi la inspecció en tots els municipis de Lleida. A més, el Cadastre ha donat a conèixer ara les xifres derivades de les inspeccions per municipis i d’aquestes es deriva que Bell-lloc, Benavent, Belianes, Prats i Sansor i Mollerussa tenen el percentatge més gran de piscines no declarades, que oscil·la entre el 50% del primer cas i el 10% del conjunt d’immobles regularitzats a la capital del Pla d’Urgell.

Els alcaldes de Bell-lloc i Benavent, Carles Palau i Manel Català, van coincidir que bona part de les piscines destapades als seus municipis podrien ser basses de reg o instal·lacions per al bany desmuntables, amb la qual cosa no haurien de tributar.

Per la seua banda, Barbens encapçala el llistat de municipis en què s’han trobat més immobles sense declarar en termes relatius (un 28% del total l’any 2015).

També municipis com Guixers, Sanaüja, Belianes, Riner, Ossó de Sió, Olius, Golmés, Belianes, Bellvís i Castellserà, així com Vilanova de Bellpuig, se situen entre les localitats amb una ràtio més gran d’habitatges regularitzats després d’aquelles inspeccions. El procés es porta a terme des de l’any 2013 i culminarà aquest 2017 i implica per als contribuents el pagament de seixanta euros per regularització i un increment (presumible) dels valors cadastrals que derivarà en un augment de l’Impost de Béns Immobles.

Les claus

  • Revisions. La direcció general del Cadastre va iniciar el 2013 un procés de regularització que portarà a actualitzar els béns immobles de Lleida i de tot l’Estat. El procés ha d’acabar aquest any.
  • Fins al 2015. Fins a finals del 2015, el Cadastre havia inspeccionat en 59 municipis de Lleida 219.893 immobles, dels quals 10.502 van aflorar llavors. Alguns dels municipis amb més ràtio d’immobles sense declarar fins aleshores són Barbens (28%); Belianes (16%); Castellserà (13%); Guixers (12%) o Olius, amb un 14% del total. Del total d’immobles destapats, un 3,72% eren piscines (390).
  • Fins al 2016. L’estiu del 2016, ja s’havien inspeccionat 110 municipis i havien aflorat 24.441 immobles, en sòl rústic i urbà, dels quals un 2% (588) eren piscines.
  • Contribuent. Les inspeccions afecten el contribuent de dos formes: ha de pagar seixanta euros per cadascuna i el valor de l’immoble s’actualitza, presumiblement a l’alça, amb la qual cosa l’impost conseqüent serà també més car. Per als 110 municipis descrits fins al moment, Hisenda calcula que els ajuntaments percebran uns divuit milions d’euros més.
  • Piscines no declarades. Segons les dades del 2016, les inspeccions van destapar més de mig miler de piscines irregulars i que no tributaven. Hisenda ha fet públics recentment els resultats de les inspeccions del Cadastre per municipis i d’aquestes xifres es deriva que Bell-lloc i Benavent són els que presenten una ràtio més gran de piscines no regulades. En aquests dos casos, els ajuntaments afirmen que pot tractar-se en bona part de basses de reg i també de piscines de bany desmuntables, que no haurien de tributar, segons van manifestar aquest dimarts dimarts.
  • Les ràtios més elevades. Barbens figura com el municipi amb més ràtio d’immobles destapats el 2015, amb 276 immobles dels 968 inspeccionats, gairebé un 29%. Mollerussa (amb 584) va ser el que va registrar més immobles aflorats fins aquell any.
  • Crítiques. La principal polèmica s’ha suscitat perquè denuncien que Hisenda aplica valoracions pròpies de construccions en sòl urbà a edificacions d’ús agrícola i ramader, segons han denunciat en reiterades ocasions els sindicats agraris.
  • Congrés. El Congrés va aprovar al febrer una moció d’ERC per demanar al Govern que constitueixi una ponència exclusivament rústica després de denunciar que els immobles no urbans es valoren com si ho fossin en les revisions del Cadastre. Això permet, per exemple, que tributin el mateix piscines i basses de reg. A més a més, aquesta moció sol·licita que provisionalment s’apliquin coeficients reductors a l’IBI de rústica, una cosa que s’aplica de manera parcial, segons ERC.

tracking