SEGRE

FAUNA

Mollerussa ajorna la Milla Nàutica per no danyar les rates d'aigua del Canal

Espècie considerada vulnerable juntament amb un peix que viu en aquestes aigües

La rata d’aigua que viu a la zona del Canal.

La rata d’aigua que viu a la zona del Canal.EGRELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Mollerussa ha decidit no recuperar per a aquesta edició de la festa major la Milla Nàutica, que es va suprimir el 2008 i que es duia a terme a la banqueta del Canal d’Urgell. Ho ha fet al ser advertit per l’entitat ecologista Egrell de l’amenaça que suposaria per a dos espècies vulnerables que hi tenen el seu hàbitat: es tracta de la rata d’aigua (Arvicola sapidus), un petit mamífer rosegador que mesura entre 16 i 23 centímetres malgrat que té una cua de 12 centímetres de mitjana, i la bavosa de riu (Salaria fluviatilis), un peix sense escames d’uns 15 centímetres.

Segons Egrell, entitat molt involucrada en la recuperació de l’Estany d’Ivars d’Urgell i Vila-sana, aquestes dos espècies s’alimenten de les plantes de la banqueta que s’haurien de segar perquè les embarcacions poguessin baixar amb seguretat. Per aquesta raó, segons va explicar ahir l’alcalde, Marc Solsona, des del consistori es va optar per no recuperar aquest any l’esdeveniment per contribuir a mantenir la presència d’aquestes dos espècies en l’ecosistema del Canal.

Solsona va recordar que el consistori es va adherir recentment al manifest de la Plataforma Canal Viu en defensa dels arbres del canal i del seu entorn i que, per coherència, no tindria sentit afavorir un ús lúdic que perjudica aquesta defensa. D’aquesta manera, el consistori podria estudiar noves fórmules per celebrar l’esmentada Milla Nàutica en futurs anys. L’ajuntament va portar a terme l’any passat per aquestes dates una enquesta popular a través del programa de la festa major (que aquest any se celebrarà entre els dies 18 i 21 de maig) per saber si la ciutadania volia recuperar aquesta festa. Segons el consistori, malgrat que la iniciativa no va tenir gaire participació, els que ho van fer sí que van votar a favor de recuperar la festa.

tracking