SEGRE

MEDI AMBIENT

Pla pioner per 'rescatar' brossa de l'abocador i prolongar-ne la vida útil

Reciclaran residus ja abocats i premsaran la resta per guanyar un 40% de capacitat

Imatge d’arxiu de l’abocador comarcal del Solsonès.

Imatge d’arxiu de l’abocador comarcal del Solsonès.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’abocador comarcal del Solsonès, a Clariana de Cardener, es convertirà en el primer de Catalunya que reciclarà escombraries abocades anys enrere, abans de la implantació de la recollida selectiva. El consell i l’Agència de Residus (ARC) esperen recuperar residus reciclables i compactar la resta, per guanyar fins a un 40% de capacitat a la part més antiga del dipòsit i prolongar la vida útil de les instal·lacions. Aquesta pràctica, inèdita fins ara en territori català, es coneix com a mineria d’abocadors.

Així consta en el nou pla urbanístic de l’abocador, que el consell tramita per regular les instal·lacions arran de la sentència del TSJC que va declarar nul·la l’autorització de la Generalitat (vegeu SEGRE del 28 d’abril). Cita la “la mineria d’abocadors” com a procés per “recuperar materials residuals per donar-los un ús posterior o, quan això no sigui possible, per al seu reaprofitament energètic”. Això a més permet reduir “els gasos i els lixiviats” que desprenen les escombraries orgàniques.

Mineria d’abocador és el procés per reciclar escombraries ja abocades per guanyar espai i reduir impactes ambientals

Albert Bajona, responsable de l’àrea de Medi Ambient del consell, va puntualitzar que aquest projecte planteja aprofitar la maquinària i instal·lacions de separació de residus i premsatge ja existents, i que la posada en marxa està pendent de finançament per part de l’ARC. Va afegir que la major part de l’estalvi d’espai procedirà del premsatge de residus, ja que la major part de les escombraries orgàniques que es van abocar sense separar anys enrere “ja s’han degradat”.

Aquesta proposta arriba quan l’ARC busca alternatives per a la gestió de residus que evitin en la mesura possible les inversions milionàries que requereix ampliar els abocadors quan estan plens.

Abocadors

  • Segrià. El consorci de residus que integra el consell, la Paeria i la Generalitat ha d’adjudicar les obres d’ampliació de l’abocador de Montoliu de Lleida i la seua explotació durant vint anys.
  • Garrigues. Amb l’abocador comarcal ple, l’acord entre l’ARC i el consell preveu una petita ampliació com a pas previ al trasllat de les escombraries de les Garrigues a l’abocador del Pla d’Urgell.
  • Alt Urgell i Cerdanya. L’acord entre Andorra i la Generalitat preveu que l’Alt Urgell i la Cerdanya portin les escombraries no reciclables a la incineradora del Principat. L’ARC planteja clausurar els dos abocadors comarcals.
  • Pallars, Ribagorça i Aran. Els Pallars, la Ribagorça i Aran comparteixen ja les instal ·lacions de l’abocador intercomarcal de Fígols, a Tremp.

tracking