SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Alfarràs aconsegueix ajuts per reobrir la central de Mitasa en la subhasta estatal de renovables

L’únic projecte nou que se’n beneficiarà a Lleida des que el Govern les va tallar fa cinc anys

L’antiga tèxtil de Mitasa, de propietat municipal (a la imatge), té un salt d’aigua de sis metres.

L’antiga tèxtil de Mitasa, de propietat municipal (a la imatge), té un salt d’aigua de sis metres.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Alfarràs projecta tornar a posar en marxa la central hidroelèctrica de Mitasa, tancada des de fa més d’una dècada. Per fer-ho, ha aconseguit aquesta setmana una cosa que cap projecte d’energies netes a Lleida havia aconseguit en els últims cinc anys: ajuts de l’Estat. El municipi, propietari de l’antiga tèxtil i també del salt d’aigua de sis metres del complex, els ha obtingut en la subhasta de renovables que el Govern va celebrar dimecres passat. L’alcalde, Kleber Esteve (PSC), estima que suposaran uns ingressos de desenes de milers d’euros a l’any una vegada aquesta instal·lació torni a entrar en servei.

La subhasta d’energies renovables, la segona celebrada des de l’any 2016, atorga a l’ajuntament ajuts per 472 quilowatts de potència instal·lada durant un període de 25 anys. Esteve va assenyalar que es tracta d’una quantitat fixa de 52 euros anuals per quilowatt, mentre que la central vendrà l’electricitat que generi a preu de mercat. El consistori no planteja explotar-la directament, ja que la inversió necessària per tornar a posar-la en marxa s’estima en més d’un milió d’euros. L’alcalde va avançar en aquest sentit que tenen intenció de treure a concurs l’explotació del salt d’aigua en règim de concessió. “Ja hi havia inversors interessats, i disposar d’aquesta retribució estatal millora molt les possibilitats”, va apuntar.

La concessió d’aquests ajuts arriba després que, l’any 2012, l’Estat suspengués les primes que, fins llavors, havia atorgat com a incentiu per afavorir la implantació d’energies renovables. Des d’aleshores, només els projectes que ja tenien aquesta retribució assignada anteriorment van arribar a executar-se. A Lleida, aquest fet va paralitzar parcs eòlics i plantes de biomassa en tramitació.

Arran de l’aturada de les energies renovables i l’exigència de la Unió Europea d’assolir un 20 per cent de la producció elèctrica de fonts netes per a l’any 2020, el Govern va implantar el 2016 l’actual sistema de subhastes: quotes de potència per a diferents tecnologies que s’adjudiquen a les ofertes que demanin retribucions més baixes. La primera licitació es va portar a terme l’any passat i cap projecte de Lleida es trobava entre els adjudicataris. La d’aquest dimecres passat va ser la segona subhasta estatal i va incloure per primera vegada una iniciativa de les comarques lleidatanes.

tracking