SEGRE

URBANISME NORMATIVA

Aran accelera la preservació de bordes per a ús familiar

Ple urgent per completar els tràmits aquest mateix any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Conselh Generau d’Aran va aprovar ahir amb urgència i per unanimitat de tots els grups la modificació de les normes urbanístiques referents a la regulació de la preservació de les antigues bordes (cabanes de pastors) per permetre que siguin rehabilitades per a ús familiar dels propietaris. L’objectiu de la modificació és unificar criteris de rehabilitació a tots els municipis de la Val. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va explicar que, després de dos anys de tramitació, “s’ha arribat a un consens unànime per complir el pla director urbanístic de la Val respecte a aquestes edificacions ja existents en terrenys rústics i regular les condicions de la seua rehabilitació”. Barrera va explicar que el principal objectiu és afavorir la preservació d’aquestes cabanes i evitar-ne la degradació o desaparició. Es considera que el seu ús original (cabanes de pastors) i únic ús que va permetre la normativa durant anys era insuficient, a causa del retrocés de la ramaderia extensiva. Anys enrere es van admetre altres usos turístics i per a l’elaboració de productes artesanals i ara s’incorpora l’ús per a lleure familiar que ja figura en el pla director urbanístic de la Val d’Aran, encara que no com a residència.

D’aquesta manera, quedaran ara regulades totes les intervencions de manteniment i conservació, ja que moltes estan en mal estat. Així mateix, tots els ajuntaments de la Val d’Aran hauran d’elaborar un catàleg de bordes que haurà de validar la comissió d’urbanisme d’Aran. Segons Barrera, amb aquesta modificació urbanística “s’acabarà amb la gran preocupació social que ha generat la conservació patrimonial de les antigues bordes i cabanes”, va dir.

Demanda dels ajuntamentsEl caràcter urgent del ple del Conselh respon a la voluntat i la demanda dels ajuntaments de la Val d’Aran perquè aquest tràmit pugui estar resolt aquest mateix any 2017. També perquè el període d’informació pública de quaranta-cinc dies finalitzi abans del mes d’agost.

tracking