SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

França projecta alliberar més óssos mentre la Generalitat dóna per acabada la reintroducció

En el pla francès per a la gestió d’aquesta espècie, que fixa com a objectiu 50 exemplars al Pirineu el 2027 || Els deixarà anar si moren a mans humanes o si el creixement de la població es veu amenaçat

Agrupació de ramats a Aran per protegir-los d’atacs de l’ós.

Agrupació de ramats a Aran per protegir-los d’atacs de l’ós.CONSELH GENERAU D’ARAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

França obre la porta a noves reintroduccions d’óssos al Pirineu. Així consta en el projecte del pla del Govern francès per a la gestió d’aquesta espècie, que estableix com a objectiu arribar a mig centenar d’exemplars l’any 2027, davant dels quaranta identificats fins ara (vegeu el desglossament). Aquest document avança en la seua tramitació un mes després que la Generalitat manifestés que, després d’alliberar l’ós eslovè Goiat a Alt Àneu el juliol de l’any passat, donava per acabades dos dècades de reintroduccions a la serralada.

El pla francès per a la gestió de l’ós planteja alliberar nous exemplars per substituir els que morin com a conseqüència de la intervenció humana, tal com va succeir amb la femella Melba, abatuda per un caçador el 1997, i Franska, atropellada al travessar una carretera el 2007. També ho preveu si es donen circumstàncies que comprometin el creixement natural de la població d’aquesta espècie i cita com a hipòtesi la mort en els propers anys d’un nombre alt de femelles adultes en edat de reproduir-se.

L’últim exemplar alliberat per la Generalitat haurà de reduir la consanguinitat de la colònia d’óssos

En qualsevol cas, el document subratlla d’altra banda que les reintroduccions han “de complementar” i “reforçar” el creixement natural de la població i apunten que aquest pot ser suficient per si sol per assolir l’objectiu de cinquanta óssos en els propers deu anys.

Per la seua part, el departament de Territori i Sostenibilitat es va ratificar en la confiança que la població d’óssos del Pirineu “es vagi recuperant per la mateixa dinàmica natural”, per la qual cosa “no preveiem cap nova reintroducció” després de deixar anar Goiat l’any passat. Una expectativa que es veu reforçada pel rècord de deu naixements de cadells confirmats l’any passat.

Sobre el pla francès, la conselleria considera que alliberar més exemplars “només es justificaria si la recuperació d’aquesta espècie quedés realment compromesa, sigui quantitativament o bé qualitativament.” Tanmateix, va puntualitzar que “no és un escenari que actualment tinguem previst”.

S’ha de recordar que la finalitat de la reintroducció de Goiat no era accelerar el ritme de creixement del cens d’óssos, sinó afavorir la diversitat genètica d’una colònia en la immensa majoria d’exemplars són descendents d’un únic mascle. Es tracta de Pyros, alliberat l’any 1997 i que ha superat ja la seua esperança de vida. Goiat ha estat detectat aquesta setmana a la Val d’Aran.

Entitats ecologistes, per la seua part, consideren insuficient el pla al no preveure reforços de la població i per afavorir la connexió de la colònia central i occidental.

tracking