SEGRE

INSTITUCIONS

El patronat de la Passió de Cervera busca fons per reparar d'urgència la teulada

El seu mal estat causa goteres que cauen a l’escenari i amenaça d’esfondrar falsos sostres || El projecte contempla una inversió de 446.000 euros i implica la retirada de la coberta d’amiant

Vista de les instal·lacions del Gran Teatre, que té ara una coberta d’amiant que s’ha de retirar.

Vista de les instal·lacions del Gran Teatre, que té ara una coberta d’amiant que s’ha de retirar.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Gran Teatre de la Passió de Cervera busca urgentment finançament per a la reparació de la teulada, de 2.000 metres quadrats, que té goteres (tant a l’escenari com a les sales de tècnics) i amenaça d’esfondrar falsos sostres. El mal estat de la teulada es deu a la falta continuada d’inversió perquè és massa elevada.

Els 300 socis i col·laboradors del Patronat del Gran Teatre han d’assumir el manteniment d’aquest gran edifici de més de 5.000 metres quadrats. “No és gens fàcil”, explica el seu president, Xavier Cañabate. “L’edifici requereix una inversió anual d’uns 50.000 euros. No els tenim i es van retardant obres bàsiques”, admet. Així doncs, està pendent la renovació dels lavabos, finalitzar el projecte de l’ascensor per a minusvàlids perquè arribi fins a la platea, canviar el dipòsit o la caldera de la calefacció.

Aquest retard ha portat que la coberta del teatre s’hagi de reparar per la via d’urgència. A més, explica Cañabate, es tracta d’una teulada d’uralita i la retirada de l’amiant és complexa, cara i requereix el treball d’empreses especialitzades. És per aquest motiu que el patronat va presentar l’any passat un projecte de renovació de la teulada per un import de 446.000 euros dels quals Cultura de la Generalitat n’aportarà 240.000. La quantitat restant, 206.000 euros, l’està mirant d’aconseguir la Paeria amb fons propis i ajuts d’altres entitats. L’alcalde, Ramon Royes, va explicar que el govern està treballant en l’aprovació d’una aportació especial fora del pressupost i la resta mirarà d’aconseguir-se a través de la Diputació.

Als anys seixanta la construcció del Gran Teatre de la Passió a càrrec del ministeri d’Informació i Turisme va suposar un assoliment important per a la capital de la Segarra. Llavors era, amb 2.000 localitats, el teatre més gran d’Espanya i entre els cinc més grans de tot Europa. La històrica obra local aconseguia omplir les representacions amb públic de tot Espanya. Algunes temporades s’havien venut més de 16.000 entrades. Tanmateix, des de fa dècades, La Passió ja no atreu aquell volum de públic. Les temporades es tanquen amb una mitjana que no assoleix els 4.000 visitants.

Les dades

  • 50.000 euros a l’any. És el pressupost que el patronat calcula que haurien d’invertir en l’edifici cada any.
  • 300 socis. Els associats i els col·laboradors han d’assumir la inversió al Gran Teatre de la Passió.

La Paeria ajudarà la institució a canvi de la cessió d’espais L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, destaca que la representació de la Passió és una institució “de primer ordre de la cultura local i, amb més de 500 anys de trajectòria, és la representació de la Passió més antiga del món, de manera que no podem desentendre’ns del tema”. A canvi, va explicar Royes, es buscarà com a contraprestació un pla d’usos que contempli cessions temporals de l’edifici a la Paeria i a les entitats de Cervera, i també aconseguir algun espai com a seu d’alguna entitat. El pla d’usos està pendent de negociació i totes dos parts van manifestar la seua voluntat d’estar oberts a tot. Per motius de seguretat les obres al teatre es duran a terme a partir del mes de juliol, una vegada tanqui el centre escolar annex al Gran Teatre, i s’han d’acabar abans del dia 31 de desembre, que és quan expira el termini de la subvenció que ofereix de la Generalitat.

tracking