SEGRE

MEDI AMBIENT

Demanen tres anys de presó per un vessament de purins a la Noguera

Una bassa d’una granja de Foradada es va desbordar per la pluja i va contaminar una zona propera al riu Segre || Jutjada ahir una parella de Puigverd d’Agramunt

Imatge de la localitat de Foradada, on es va registrar l’abocament.

Imatge de la localitat de Foradada, on es va registrar l’abocament.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una parella d’empresaris de Puigverd d’Agramunt es va asseure aquest dimarts al banc dels acusats del jutjat penal número 1 de Lleida sota la imputació d’un delicte contra el medi ambient per un abocament de purins en una granja de porcs de la localitat de Foradada que va contaminar la zona, ubicada a uns 150 metres del riu Segre. La Fiscalia sol·licita per als dos acusats, que són parella sentimental, una pena de tres anys de presó i dos d’inhabilitació, a més d’una sanció econòmica.

Els fets es remunten al febrer del 2014, quan un episodi de pluges va desbordar una bassa de purins, que van anar a parar a un camp de cereal propietat dels acusats. Segons les mostres analitzades, hi va haver filtracions i es va contaminar la zona amb una gran càrrega de microorganismes fecals. Després del vessament, una patrulla d’Agents Rurals que passava per la zona es va adonar dels fets i va sol·licitar una recollida de mostres per valorar l’abast dels fets.

Una patrulla dels Agents Rurals es va adonar del vessament i va demanar mostres per analitzar

Durant el judici d’aquest dimarts, un dels acusats va declarar que mai havien tingut problemes amb aquesta bassa i que, després de l’abocament, van fer obres immediatament per elevar els murs, la qual cosa va ser suficient perquè l’episodi no es repetís. “Vam comprar el 2011 la granja, que estava en desús, i malgrat que vam fer obres de neteja i condicionament, no vam fer res a la bassa perquè pensàvem que estava en bones condicions”, va afirmar. “Mai vam tenir cap requeriment per part dels Rurals per remodelar-la”, va afegir.

Per la seua part, l’altra acusada va declarar que ella no s’encarregava de la gestió dels purins, sinó dels temes financers i administratius de l’empresa, que gestiona unes 300 granges a Ponent. La defensa, al seu torn, va sol·licitar-ne la lliure absolució i va afirmar que, en cas d’haver-se produït una infracció, aquesta seria merament administrativa i els dèficits arquitectònics són aliens als acusats. El judici va quedar vist per a sentència.

Terrenys molt contaminats, amb greu perill per a l’ecosistema Les proves aportades aquest dimarts durant el judici a partir de les anàlisis practicades a les mostres obtingudes van demostrar que els terrenys afectats estaven “molt contaminats, amb greu risc per als ecosistemes i per al medi ambient.” Segons van declarar els Agents Rurals, es van extreure mostres de la mateixa bassa, del terreny de cereals inundat, d’un dipòsit en desús proper i d’un camp on no havia arribat l’abocament per comparar les mostres. Els pèrits van afirmar que el dipòsit en desús també estava contaminat amb un elevat nivell de matèria orgànica i nitrogen amoniacal, però no va quedar demostrat si es tractava de filtracions del mateix abocament o si, al contrari, el dipòsit estava impermeabilitzat i podia tractar-se d’una contaminació més antiga.

tracking