SEGRE

INFRAESTRUCTURES

Alguaire deixarà de ser un aeroport un dia a l'any per convertir el seu festival aeri en fira

El tancarà per evitar les restriccions a la circulació de persones que dicta la normativa sobre seguretat || Aplicarà aquesta mesura en el Lleida Air Challenge aquest diumenge, cosa que suspendrà el vol a Palma

L’última edició del festival aeri Lleida Air Challenge a l’aeroport d’Alguaire.

L’última edició del festival aeri Lleida Air Challenge a l’aeroport d’Alguaire.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El festival aeri d’Alguaire es convertirà en els propers anys en una fira del sector aeronàutic, i els primers passos d’aquesta evolució podran veure’s a la nova edició de la Lleida Air Challenge, que se celebra aquest cap de setmana. El nombre d’expositors a l’espai per a empreses creixerà fins a arribar a disset; comptaran per primera vegada amb dos dies d’exposició en lloc d’un, i l’aeroport tancarà diumenge a vols comercials. Això implicarà suspendre l’avió d’Air Nostrum entre Lleida i Palma.

El delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; i el director de l’aeroport, Antoni Serra, van explicar aquest dimecres que tancar Alguaire a vols comercials un dia a l’any evitarà les severes restriccions a la circulació de persones que dicta la normativa sobre aeroports. D’aquesta manera, van apuntar, facilitaran l’entrada i sortida de participants i públic perquè l’espectacle aeri pugui convertir-se en el futur en una fira. Farré va apuntar que compten per a l’esdeveniment amb la col·laboració de Fira de Lleida. Fins ara, propostes en aquest sentit s’havien descartat al considerar que podien contravenir normes sobre seguretat aeroportuària.

“Per un dia, Alguaire deixarà de ser un aeroport internacional”, va apuntar Farré, la qual cosa rebaixarà les estrictes exigències de seguretat. Al seu torn, Serra va afegir que, per reprendre l’activitat comercial, serà necessària una inspecció per verificar que ningú ha deixat explosius o altres objectes que suposin risc mentre el recinte ha estat obert al públic.

Escoles de vol, aeroclubs i algunes empreses relacionades amb tecnologia de l’aviació de Catalunya podran veure’s a l’àrea d’expositors dissabte a la tarda, quan no hi haurà espectacle aeri i l’entrada serà gratuïta. Hi seguiran diumenge mentre durin les exhibicions de vol, entre les 10.00 i les 14.00. L’entrada aquell dia costarà 5 euros i serà gratis per a menors de 12 anys.

L’impuls a una fira aeronàutica s’emmarca en la voluntat del Govern d’impulsar activitat econòmica a Alguaire, on la presència d’empreses es limita ara a una firma de teledetecció, un pàrquing d’avions encara sense estrenar i proves de drons en terra.

Quant a aviació comercial, ara únicament hi opera el vol de Palma, a l’espera que Air Nostrum iniciï els vols d’estiu a Menorca i Eivissa. A l’hivern, Neilson vola des del Regne Unit i Arkia des de Tel-Aviv.

claus

Mobilitat reduïda.

Millor accés i pilots amb avions adaptats.

La nova edició del festival prestarà una atenció especial a les persones amb mobilitat reduïda. Així doncs, millorarà l’accés per al públic en cadira de rodes i inclourà al programa exhibicions de vol a càrrec de pilots amb discapacitats físiques que volaran en avions adaptats. Entre ells destaca l’esquadra de vol acrobàtic WeFly. També hi haurà una ponència de l’organització Sillas Voladoras sobre pilotatge amb mobilitat reduïda.

Espectacle.

Més protagonisme als vols acrobàtics.

Un dels plats forts del festival, els vols acrobàtics, es reforcen aquest any ja que passa d’un a tres equips i se li suma una actuació individual. Així mateix, podran veure’s avions històrics, autogirs i drons. El director del festival, Miquel Vila, va destacar la necessitat de “crear noves emocions” per mantenir l’interès del públic en un festival que la Generalitat considera d’interès per a la projecció pública de l’aeroport lleidatà.

tracking