SEGRE

TRIBUNALS

Fiscalia no veu delicte en la causa pels sous de regidors de Bell-lloc

El jutge ha de decidir si arxiva l’acusació a l’exalcalde i vuit edils per malversació i prevaricació || El Ministeri Públic demana elevar-ho al Tribunal de Comptes

Ramon Cònsola, al centre, en un acte a Bell-lloc l’any 2008.

Ramon Cònsola, al centre, en un acte a Bell-lloc l’any 2008.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia ha demanat al jutge que arxivi les actuacions judicials iniciades contra l’exalcalde de Bell-lloc Ramon Cònsola i vuit edils al considerar que no hi ha indicis de delicte de malversació i prevaricació pels quals han estat investigats. Tanmateix, demana elevar el cas al Tribunal de Comptes per si pogués existir alguna responsabilitat comptable.

El mateix Ministeri Públic va presentar una querella el mes de setembre passat després de rebre una denúncia anònima que apuntava que l’equip de govern municipal, entre els anys 2007 i 2015, hauria cobrat un sou fix mensual en lloc d’una retribució per assistir a les reunions del consistori malgrat no tenir una dedicació absoluta.

A la querella s’indicava que l’exalcalde i els vuit edils havien cobrat entre 300 i 1.000 euros al mes d’una forma fixa per assistència als plens i a les altres reunions del consistori. Una fórmula que va ser aprovada per CiU i ERC a proposta d’un regidor de l’oposició per, segons la Fiscalia, “evitar que es fessin més sessions del compte”. D’aquesta forma, es va establir un límit en lloc de quantitats per assistència, al principi de 60 euros per a l’alcalde i 45 per als regidors.

Malgrat que no van aportar una butlleta d’estat de control de les reunions, la Fiscalia veu provat que aquestes es van celebrar, per la qual cosa van cobrar per un treball fet. Aquest sistema va estar vigent fins a l’exercici 2015, quan Bell-lloc es Mou va aconseguir el govern local. Llavors, es va establir una dedicació parcial del 25% per a l’alcalde amb una retribució de 1.000 euros i fixant-se una quantitat de 125 euros per assistències dels regidors.

Segons la Fiscalia, es tracta de les mateixes quantitats establertes per l’anterior govern, però ajustant-se a la llei de ser retribucions per assistència i no nòmines. Una “diferència semàntica” que la Fiscalia veu insuficient per considerar els investigats responsables de malversació i prevaricació, ja que no hi veu voluntat de lucre il·lícit.

Segueix oberta una altra causa pel salari de l’exalcalde de Gimenells Una altra causa penal relacionada amb la retribució de càrrecs electes continua oberta a les comarques de Lleida. La Fiscalia investiga l’exalcalde de Gimenells Albert Aldavert (CiU) durant el mandat anterior, per determinar si va incórrer en prevaricació i malversació de fons al rebre un sou més elevat que el que va aprovar el ple el 2011. En aquest cas, el Ministeri Públic s’ha querellat contra l’exalcalde (i actual portaveu de l’oposició a Gimenells) al considerar que canviar el seu règim retributiu requeria un altre acord del ple. Així mateix, apunta que la dedicació completa que es va assignar pot ser incompatible amb rebre dietes i amb ingressos per la seua activitat professional. Aldavert, per la seua banda, va defensar que va actuar amb transparència i no va cometre irregularitats.

tracking