SEGRE

NETEJA

Ajuntaments de Lleida endureixen la normativa sobre solars buits i sense cuidar

Torrefarrera preveu multes de fins a 3.000 euros si no es mantenen nets i Guissona podria pressionar contra la inactivitat a les parcel·les || La majoria efectuen neteges subsidiàries que després cobren

Un dels solars en mal estat que es poden trobar a Torrefarrera.

Un dels solars en mal estat que es poden trobar a Torrefarrera.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proliferació de solars buits i sense activitat durant anys ha portat alguns ajuntaments de Lleida a endurir la normativa perquè els propietaris els mantinguin segurs i nets. La majoria dels consistoris efectuen neteges subsidiàries després d’advertir el propietari que ha de netejar la parcel·la, com en els casos d’Alcarràs, Bellpuig i Tremp, però alguns han optat o preveuen ser més estrictes per garantir-ho.

L’ajuntament de Torrefarrera, per exemple, sancionarà amb multes de fins a 3.000 euros els propietaris de solars que no els mantinguin en bon estat i posin en risc la seguretat i la salubritat del municipi. L’alcalde, Jordi Latorre, va explicar aquest dijous que el que faran serà endurir l’ordenança per obligar els amos que mantinguin nets els seus solars.

També preveuen multes però no s’apliquen perquè el consistori arregla l’espai i passa factura

A Guissona, l’alcalde, Xavier Casoliva, va explicar que el ple municipal ha exposat en algun debat la necessitat de fomentar la construcció en aquests solars (a causa de l’alta demanda d’habitatge, vegeu el desglossament) pressionant els propietaris, probablement, amb algun tipus de gravamen per inactivitat.

A Torrefarrera, el consistori notificarà ara als propietaris, que tindran deu dies per executar els treballs que siguin pertinents. Si no ho fan, podria portar a terme les tasques de neteja i sanejament pel seu compte i després passar al propietari el rebut amb les despeses que han suposat o bé multar l’amo perquè prengui consciència de la gravetat de la situació.

A més a més, l’ajuntament de Torrefarrera obligarà a instal·lar tanques a tots aquells solars que tinguin un desnivell de 40 centímetres o més respecte a l’altura dels carrers per evitar els riscos que aquests poden arribar a suposar per als vianants.

Agramunt va començar fa uns anys a firmar un conveni amb els amos d’algunes parcel·les abandonades al centre del municipi per convertir-los en aparcaments. Amb la firma d’aquest acord, l’ajuntament es fa responsable del pagament anual de la contribució i de les obres per aconseguir adequar l’espai, com passa en altres municipis.

El propietari pot vendre el terreny quan vulgui, encara que haurà de pagar al consistori la part proporcional de la inversió que Agramunt no hagi pogut recuperar. Per la seua part, a Tàrrega i a Cervera, la normativa contempla multes de fins a 3.000 euros, però a la pràctica no s’apliquen i es porten a terme neteges subsidiàries.

Els detalls

  • El municipi de BonÀrea necessita més habitatges. Guissona creix cada any a raó de cent veïns més i l’elevada demanda d’habitatge ha disparat els preus del lloguer, que se situen prop dels 450 a 500 euros al mes (a Cervera o Tàrrega estan prop dels 300), segons l’alcalde, Xavier Casoliva. Per aquest motiu, els regidors han debatut en ocasions en els plens la possibilitat d’incentivar la construcció per evitar l’escalada de preus.
  • Insten a extremar la seguretat per Sant Joan. Alguns alcaldes aprofiten la proximitat de la revetlla de Sant Joan per promoure la neteja dels solars als municipis i poder prevenir així incendis durant aquella nit. En aquest sentit, és durant els primers mesos de l’any quan els consistoris comencen a enviar les comunicacions als veïns perquè les parcel·les estiguin en un estat adequat i que tampoc hi hagi riscos durant l’estiu. 
tracking