SEGRE

INFRAESTRUCTURES

La Seu no aconsegueix vigilants de seguretat a l'aeroport al quedar desert el concurs

Cap oferta per adjudicar-se serveis que haurà de seguir prestant la Guàrdia Civil, malgrat demanar reforços a la Generalitat || Territori prepara una nova licitació per als propers mesos

Imatge d’arxiu d’un avió enlairant-se des de l’aeroport de la Seu i Andorra.

Imatge d’arxiu d’un avió enlairant-se des de l’aeroport de la Seu i Andorra.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aeroports de Catalunya no troba empreses per a serveis de seguretat i vigilància a l’aeroport de la Seu. Ha declarat desert el concurs que va convocar el març passat per a tasques com ara patrullar el perímetre, verificar targetes d’embarcament quan hi hagi vols comercials i inspeccionar equipatges i vehicles estacionats, uns treballs que fins ara han estat en mans de la Guàrdia Civil. La documentació del concurs adverteix que, “per raons externes al gestor aeroportuari”, la Guàrdia Civil “ja no continuarà prestant aquests serveis”.

Des que l’aeroport es va obrir a vols comercials, el gener del 2015, les funcions de vigilància i de seguretat les porta a terme la Guàrdia Civil. La Guàrdia Civil és responsable de la seguretat a tots els aeroports, encara que hi ha tasques que poden assumir cossos com els Mossos i també empreses de seguretat privades (control de l’equipatge i dels viatgers, de la documentació i escàners).

La Guàrdia Civil és qui, segons la conselleria de Territori, ha sol·licitat un “reforç” amb la contractació d’una empresa de seguretat. Però les condicions que ofereix la Generalitat no n’han atret cap. Al no haver-hi cap companyia que ofereixi vols comercials de forma regular, les bases del concurs no estableixen un horari fix, sinó “a demanda”.

El pressupost de licitació va ser de 157.300 euros i la durada del contracte, de dos anys. Després de quedar desert el concurs, la Generalitat haurà d’estudiar el plec de clàusules per tornar a licitar el servei. Mentre no tingui una empresa, les funcions les continuarà duent a terme la Guàrdia Civil. Entre els serveis que haurà de prestar l’adjudicatari destaquen la inspecció dels equipatges a facturar, tant de mà com de bodega, i dels passatgers que travessin l’arc de seguretat.

Condicions

  • Entre dos i cinc agents de seguretat. Les clàusules del concurs fixen que l’horari de cobertura del servei que haurà de prestar l’adjudicatària serà aquell que comuniqui Aeroports de Catalunya “en funció de les sol·licituds de les companyies aèries”. Les bases de l’oferta marquen que “el temps que el personal de seguretat i vigilància hagi d’estar amb anterioritat a l’aeroport o el temps de trasllat d’aquest personal fins al seu lloc de treball no computarà com a horari de servei a facturar”. Un altre requisit és que en cada servei que es presti hauran de treballar “un mínim de cinc persones”, i “una de cada sexe”, per portar a terme inspeccions manuals als viatgers dels dos sexes. En ocasions, per exemple en vols d’aerotaxis, podran requerir dos persones en lloc de cinc. 

Poc més de 200 viatgers des que va obrir el 2015 L’aeroport de la Seu ha rebut poc més de 200 viatgers des que va obrir-se a vols comercials des del gener del 2015. Les xifres, des de llavors i fins al mes de febrer passat, corroboren que la gran majoria, un total de 183, corresponen als pocs vols regulars i xàrter contractats fa dos anys. La resta, dinou, es tracta de viatgers d’aerotaxis. Davant d’aquest escàs trànsit de passatgers, a causa de la falta de companyies aèries, les instal ·lacions de la Seu d’Urgell tenen un elevat volum d’operacions d’aviació general.

tracking