SEGRE

REGADIU

Els regants del Canalet, condemnats a pagar 267.600 € a l'empresa del Segarra-Garrigues

La jutge dóna la raó a l’adjudicatària del canal i estima que el reg històric ha d’abonar les factures per consums dels anys 2012 i 2013 || Havien rebutjat els rebuts per desacord amb el preu de l’aigua

Obres de construcció de la xarxa secundària del Segarra-Garrigues a prop de Verdú en una foto d’ahir.

Obres de construcció de la xarxa secundària del Segarra-Garrigues a prop de Verdú en una foto d’ahir.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La titular del jutjat de primera instància 1 de Cervera ha condemnat la comunitat de regants de l’Alt Urgell, o Canalet de Tàrrega, a pagar 267.639 euros a Aigües Segarra-Garrigues (ASG), adjudicatària de la gestió del canal, pels consums d’aigua de març del 2012 a setembre del 2013, que els usuaris del reg històric havien rebutjat pagar per desacords sobre el preu.

ASG afirmava que l’acordat amb el Canalet era el del conveni general del 2012 (0,102730 euros per metre cúbic) amb una bonificació de 0,03 euros/metre cúbic per les característiques especials del reg de Tàrrega, mentre que el Canalet afirmava que havien acordat verbalment un preu de 0,05 euros el metre cúbic.

La decisió dicta que ha de pagar les factures segons un preu bonificat que van acordar inicialment

L’ara exconseller d’Agricultura Josep Maria Pelegrí va admetre haver parlat d’aquest preu, si bé va matisar durant el judici (segons assenyala la sentència) que es va desestimar al no tenir l’acord de totes les parts.

La jutge estima la major part de la reclamació d’ASG, encara que assenyala que la concessionària del canal va remetre dos factures al Canalet, la primera bonificada i la segona amb el preu total, que va ser la que va enviar l’empresa als regants davant del retard en el pagament del rebut.

La sentència, d’altra banda, assenyala que el subministrament d’aquells anys (abans i després, el Canalet es proveeix de l’Urgell) va ser fruit d’un contracte verbal, si bé reconeix que la comunitat, que aquest dijous va rebutjar valorar la sentència, no està integrada al Segarra-Garrigues.

L'assemblea

  • Pressupost. Els regants van aprovar el pressupost del 2017, de 503.723,23 euros, un 7,4% més, que s’atribueix a noves altes i més consum d’aigua. El 2016 es van consumir 3.410.106 metres cúbics més d’aigua respecte al 2015 amb un total de 19.785.106 metres cúbics.
  • Xarxa de reg. Ara es duen a terme actuacions a diversos sectors: Guissona i Torrefeta i Florejacs (505 ha); Verdú, Nalec i Sant Martí de Riucorb (76 ha); Castelldans i les Borges Blanques (912 ha); Alfés, Aspa i Alcanó (604 ha) i Artesa de Lleida (435 ha). És previst que acabin entre 2017 i 2018. 

El preu de l’aigua s’encareix un 1,3% per l’IPC i l’electricitat L’assemblea de regants del Segarra-Garrigues va aprovar el 6 de maig un increment del preu de l’aigua de l’1,31%, que suposa uns 9 euros per hectàrea per a la màxima dotació d’aigua i d’uns 4,5 €/ha per a la resta, segons fonts dels regants. El preu, van afegir, l’estableixen ASG i Agricultura. La causa és l’augment de preus de l’energia i de l’IPC. Fonts de la junta dels regants van revelar que fa mesos que treballen per aconseguir un preu mixt entre la quota fixa i la variable per oferir un preu més avantatjós per als regants i aconseguir noves adhesions al reg. Fonts de la comunitat de regants van assegurar que incrementar el preu és un problema, sobretot als sectors 1, 2 i 3, on la major part dels regants conreen cereal. “El seu preu al mercat és molt baix i si s’incrementen els costos de producció és cada vegada més difícil que surtin els números”, van apuntar.

tracking