SEGRE

ENERGIA REIVINDICACIÓ

Endesa assumeix que ha d’invertir més per evitar les apagades i els microtalls a Lleida

Per sobre dels 400.000 euros que va anunciar per a aquest any, a l’espera de conèixer les exigències de la Generalitat || Hi haurà més inspeccions sobre infraestructures que s’estendran a 36 municipis

La reunió ahir de la Diputació i consells amb representants d’Endesa i la Generalitat.

La reunió ahir de la Diputació i consells amb representants d’Endesa i la Generalitat.DIPUTACIÓ DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Endesa assumeix que haurà d’augmentar la inversió a la xarxa elèctrica de Lleida per evitar tant les grans apagades com les que van provocar les nevades del mes de març passat, així com els microtalls que afecten des de fa anys les comarques del pla. La companyia invertirà més dels 400.000 inicialment previstos, si bé la quantitat definitiva està encara per determinar, en funció de les exigències de la Generalitat. Així ho va explicar Ricardo Cabestre, responsable de l’àrea de distribució a l’oest de Catalunya. Per la seua part, el director general d’Energia, Pere Palacín, va apuntar que preveuen determinar-ho a la tardor, quan acabaran l’expedient informatiu sobre els talls de llum del març i els estudis sobre microtalls. Cabestre i Palacín van fer aquestes declaracions després de reunir-se a Lleida amb representants de la Diputació i de consells comarcals. El primer va apuntar que les reparacions “definitives” de les línies danyades pel temporal del març es prolongaran fins a la tardor, i que la companyia aprofita per “adaptar-les als estàndards de construcció moderns”, la qual cosa les haurà de fer més fiables. Per la seua part, el director general va avançar que, a l’expedient i els estudis en curs, se n’afegiran d’altres a trenta-sis municipis per verificar en quin estat es troben els cables elèctrics als carrers i altres equips, com ara transformadors. Palacín va recordar que la Generalitat només donarà el vistiplau definitiu al pla d’inversions de l’empresa si inclou prou actuacions per millorar la qualitat del proveïment. L’aprovació del Govern és el primer pas perquè l’Estat el validi. Val a recordar que, a l’abril, el ministre d’Indústria, Álvaro Nadal, va culpar Endesa de les apagades, que va atribuir a “falta d’inversió” de la companyia. Per la seua part, Cabestre va afirmar que “estem al que decideixi l’administració”.

El president de la Diputació, Joan Reñé, va destacar després de la reunió la “satisfacció generalitzada” en la corporació provincial i els consells, al constatar que “tots, en els seus respectius àmbits, estan fent el necessari per millorar el subministrament elèctric i minimitzar problemes”. El president del consell de l’Urgell, Salvador Bonjoch, va destacar la necessitat d’invertir en infraestructures elèctriques. El seu homòleg de les Garrigues, Antoni Villas, va celebrar el compromís d’Endesa de millorar la informació als alcaldes davant d’apagades.

Tretze pobles de la Segarra s’uneixen per millorar l’enllumenatTretze dels vint-i-un municipis de la Segarra s’han unit per renovar l’enllumenat públic amb bombetes led, més eficients i menys contaminant, mitjançant els ajuts del Fons Nacional d’Eficiència Energètica amb tipus d’interès del 0% i un termini màxim de vigència de deu anys. Un dels requisits per accedir al programa d’ajuts és que el préstec mínim ha de ser de 300.000 euros, un import molt elevat per a un sol municipi. Són els ajuntaments de Biosca, Estaràs, Ivorra, Massoteres, Montoliu de Segarra, els Plans de Sió, Sanaüja, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Tarroja de Segarra, Torà i Torrefeta i Florejacs. El president de del consell, Xavier Casoliva, va indicar que “la inversió es podrà amortitzar en uns quatre o cinc anys”. Per la seua part, l’alcalde de Montoliu, Vicenç Roig, va explicar que això “significa uns 15.000 euros anuals d’estalvi, després de l’amortització”.

tracking