SEGRE

LITIGI

Balaguer, condemnada a pagar 424.000 € a deu veïns per una urbanització que no es va fer

Per expropiacions al carrer Sant Pere Màrtir en un projecte que va ser anul·lat pel ple municipal || El jutge considera que els titulars van adquirir drets pels terrenys i s’han d’indemnitzar

Una vista de Balaguer.

Balaguer, condemnada a pagar 424.000 € a deu veïns per una urbanització que no es va ferJordi Guardiola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l’ajuntament de Balaguer a pagar a una desena de veïns de la localitat un total de 424.000 euros per un projecte d’urbanització del carrer Sant Pere Màrtir que no ha arribat a executar-se. L’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, va explicar que el projecte d’urbanització de la via va quedar anul·lat per un acord del ple municipal el 2007 a causa de la pressió dels veïns i els alts costos de l’obra. Tanmateix, alguns dels veïns van iniciar un procés judicial contra l’ajuntament de Balaguer al·legant que havien de ser indemnitzats per les expropiacions dels terrenys, en zona urbanitzable, ja que el projecte, encara que no es va fer, va condicionar l’ús dels terrenys.

La sentència que obliga el consistori a pagar diu que, quan es va iniciar el projecte, els veïns van adquirir automàticament uns drets que ara han de ser compensats, per la qual cosa s’ha d’abonar el cost d’aquestes expropiacions. En total, el consistori de Balaguer pagarà 280.000 euros per les expropiacions i 144.000 euros d’interessos des del 2007.

Segons el primer edil, Jordi Ignasi Vidal, el jutge invalida l’acord del ple en el qual s’anul·lava el projecte i obliga a pagar als veïns les expropiacions com si realment el projecte s’hagués fet, al considerar que l’anul·lació del projecte va perjudicar els titulars dels terrenys. No obstant, Vidal va apuntar que, si algun dia la urbanització del vial es porta a terme, “aquestes parcel·les ja seran del consistori”.

L’alcalde va assenyalar que la sentència és ferma i no es pot recórrer, per la qual cosa s’ha d’afrontar el pagament al més aviat possible i, per això, el consistori ha previst en la proposta de pressupost d’aquest exercici el total de les indemnitzacions.

La meitat de l’import que ha de pagar el consistori són els interessos acumulats des del 2007

El carrer Sant Pere Màrtir uneix la zona del centre educatiu Gaspar de Portolà amb la carretera de Camarasa, al costat de les vies del tren de la línia de la Pobla de Segur. L’ajuntament de Balaguer va paralitzar l’expedient d’urbanització a petició d’alguns veïns per la despesa que suposaven les elevades contribucions especials de la urbanització.

El projecte va rebre moltes al·legacions que en reclamaven la suspensió. La majoria dels afectats (una desena) disposaven de parcel·les urbanitzables, però, davant de l’aturada de la construcció, van veure que no podrien treure’n rendiment a curt termini. Aleshores el consistori, presidit per Miquel Aguilà, va millorar tot el vial sense portar a terme la urbanització.

Més de 600.000 € per un vial que no s’ha urbanitzat ni projectat Aquesta indemnització de 424.000 euros que el consistori ha d’abonar a la desena de veïns se suma a la que ja ha liquidat de 188.000 euros a un altre veí del mateix carrer que va iniciar el procés judicial i a qui el jutge també li va donar la raó l’any 2015. A part dels costos i els interessos acumulats (més de 90.000 euros), el consistori de Balaguer haurà pagat més de 600.000 euros per un carrer que no s’ha urbanitzat i que tampoc es projecta, va explicar l’alcalde, Jordi Igansi Vidal. “És una llàstima, perquè, ja que hem de pagar, seria interessant que almenys tinguéssim aquest carrer en condicions”, va dir. Va assegurar que el pagament no s’ha pogut fer efectiu abans perquè “econòmicament” no hi havia liquiditat. Tanmateix, aquest any el consistori ho ha inclòs en els comptes per liquidar definitivament aquest expedient i pagar als titulars de les parcel·les la indemnització segons la taxació de fa deu anys.

tracking