SEGRE

DINAMITZACIÓ ECONÒMICA

Balaguer té cent locals buits al centre històric, un 50% del total

Alguns tanquen per falta de relleu generacional o per jubilació i els alts preus del lloguer || L’any 2016 van obrir nou comerços però nou més també van tancar

Un dels locals comercials buits del centre, tancat en els últims quatre anys.

Un dels locals comercials buits del centre, tancat en els últims quatre anys.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Balaguer no aconsegueix revertir econòmicament el centre històric de la capital. A dia d’avui, un centenar de locals estan buits d’un cens total de 200 espais comercials, molts dels quals tancats durant l’última dècada.

En aquest sentit, la regeneració urbanística del barri, duta a terme en els últims tretze anys, no ha estat suficient per canviar la imatge d’aquesta àrea i posar-se al nivell de la resta de la ciutat. A aquesta situació se suma la jubilació, la falta de relleu generacional d’alguns dels titulars de comerços i els alts preus per llogar aquests locals.

L’edil de recursos humans i empresa, Ester Guarné, va explicar que per dinamitzar el centre i potenciar la creació d’empreses o negocis com a motor de creixement econòmic es du a terme el projecte Aixequem les persianes, que contempla ajuts econòmics per afrontar el lloguer, beneficis fiscals i contractes de lloguer per a locals comercials i utilitzar-los com a aparadors. Un seguit de mesures que no aconsegueixen fixar en el temps nous comerços.

No obstant, va apuntar que “cal ser optimista i valorar els que sí que han apostat per aquesta zona, que també n’hi ha”, va dir. El 2016 van obrir nou establiments: quatre d’alimentaris, tres empreses de serveis, un de restauració i un de moda.

“És un flux que balla constantment perquè sí que s’obren, però d’altres també tanquen”, va dir Guarné. “Sabem que no és fàcil ni immediat i hem constatat certa voluntat d’obrir més negocis, no hi ha tanta por, perquè el centre compta amb prou atractius”, va dir.

El Pla de Barris no ha pogut resoldre l‘abandó crònic La nova imatge urbanística del barri no s’ha traduït en la dinamització de l’activitat comercial ni en resoldre un gueto de població (de determinat origen ètnic, cultural o religiós). Invertir aquestes tendències és bàsic per recuperar l’abandonament crònic que ha patit aquest barri al llarg dels anys, encara que amb el Pla de Barris s’hi hagi invertit més de 25 milions d’euros.

Un dels locals comercials buits del centre, tancat en els últims quatre anys.

Un dels locals comercials buits del centre, tancat en els últims quatre anys.E. FARNELL

tracking