SEGRE

MEDI AMBIENT

Protestes a Les després de denunciar l'aparició d'un ós a l'aparcament del balneari

Silenci del Conselh, que admet en canvi que el cap de setmana es van albirar fins a sis exemplars || Aran i Generalitat acorden intensificar la vigilància sobre Goiat i el consistori demana traslladar-lo

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Les va exigir aquest dimarts mesures per evitar que els óssos s’aproximin a zones habitades, arran del testimoni d’una veïna de la localitat que va denunciar haver-se trobat de cara amb un durant la matinada de dilluns a dimarts, a l’entrar amb el cotxe a la zona de l’aparcament del balneari de la Baronia de Les.

Segons diverses versions, l’animal es va aixecar sobre les potes posteriors i, després d’uns minuts, va marxar. El propietari de l’establiment, Walter Ankli, va remarcar que l’aparició de l’ós va tenir lloc en una finca urbana i va assegurar que l’“actitud” dels aranesos en relació amb la presència dels plantígrads ha “canviat” i s’ha decantat cap a la por.

Ankli va alertar sobre la possibilitat que els óssos que habiten la zona s’acostumin a la presència humana i perdin el temor de baixar a les zones urbanes. Agents del Conselh que formen part de l’equip de seguiment de l’ós van acudir a la zona al matí per verificar l’albirament, si bé no està confirmat que trobessin empremtes ni altres rastres.

Tampoc hi va haver constància que ho fessin els gossos entrenats amb aquesta finalitat. El resultat de la inspecció no va desmentir el testimoni de la conductora però no va permetre corroborar-lo. L’administració aranesa va rebutjar fer declaracions sobre aquesta qüestió i es va limitar a anunciar sis albiraments d’óssos des del passat cap de setmana.

La Generalitat, al seu torn, va corroborar una reunió amb l’administració aranesa que va acordar intensificar la vigilància sobre Goiat, exemplar eslovè alliberat al Pallars fa un any, arran d’atacs a bestiar a la Val. Per la seua part, l’alcalde de Les, Emili Medan, va exigir al Conselh respostes sobre l’albirament de l’ós al seu municipi i va reclamar que Goiat sigui traslladat fora del Pirineu.

Un cadell d’ós es va creuar aquest dimarts a la tarda davant d’uns veïns de Gessa a la carretera aranesa de Valarties

Així mateix, aquest dimarts a la tarda, un cadell d’ós va ser albirat per uns veïns de la localitat aranesa de Gessa a la carretera de Valarties. L’ós, que anava sol, va córrer fins a amagar-se al bosc.

Amb els albiraments d’óssos a Aran, l’equip de seguiment d’aquesta espècie a França va confirmar aquest dimarts un primer cadell nascut aquest any al Pirineu. Va ser fotografiat juntament amb la seua mare el passat dia 24 de maig a prop de la frontera francesa, al límit amb el municipi aranès de Canejan.

S’estima que l’edat de l’exemplar és de cinc mesos i encara no s’han trobat rastres de pèls o excrements que permetin efectuar anàlisi de l’ADN per determinar la seua filiació. Amb aquest nou cadell, la població de l’espècie a la serralada supera el llindar dels quaranta individus.

Generalitat i Conselh pacten intensificar la vigilància a Goiat La reunió amb la Generalitat que el Conselh havia reclamat davant d’atacs de l’ós Goiat a bestiar va abordar el fet que aquest exemplar, d’origen eslovè i alliberat al Sobirà el 2016, va atacar animals malgrat la presència de mesures de protecció com corrals i tanques elèctriques. Les seues predacions a la Val s’han saldat fins ara amb la mort de quinze ovelles, dos eugues i un poltre. Arran d’això, les dos parts van acordar intensificar el seguiment i reduir els períodes de temps en què el collar equipat amb GPS que Goiat porta transmet la seua ubicació. D’aquesta manera, esperen poder verificar amb més celeritat atacs a bestiar i avaluar possibles mesures correctores. També obtindran informes sobre atacs a França per estudiar la seua conducta. En un altre ordre de coses, UP organitza avui conferències a Vielha i Barruera sobre com reclamar per danys de fauna salvatge.

El cadell corrent davant d’un cotxe a la carretera de Valarties.

El cadell corrent davant d’un cotxe a la carretera de Valarties.M. MOGA

tracking