SEGRE

MEDI AMBIENT AIGÜES

Algues a les aigües del Segre minven el reg mentre la demanda augmenta per la calor

Disminueixen la capacitat del Canal d’Urgell, on redueixen les dotacions dels regants || Obliguen a parar bombatges a l’obstruir els filtres al Segarra-Garrigues, on també tapen aspersors

La superfície del Segre, coberta d’algues al seu pas per Lleida ciutat aquesta setmana.

La superfície del Segre, coberta d’algues al seu pas per Lleida ciutat aquesta setmana.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La proliferació d’algues al curs del Segre s’ha convertit en un problema que frena els regs del Canal d’Urgell i del Segarra-Garrigues just quan la demanda d’aigua està en un punt àlgid a causa de la intensa calor. Els regants constaten que aquesta vegetació, habitual a l’inici de la campanya de regadius, sol desaparèixer arrossegada pel cabal durant el mes de maig. Aquest any, tanmateix, persisteix més de l’habitual i disminueix la capacitat de conduccions, obstrueix filtres de bombatges i tapa aspersors.

Filtres obstruïts per algues han obligat a parar tres vegades aquesta setmana (l’última ahir mateix) el bombatge del Segarra-Garrigues a Albatàrrec, que proveeix de cabals del Segre a aquesta localitat, així com a Montoliu de Lleida i Sunyer. L’operació de netejar-los impedeix restablir l’aigua durant diverses hores. “El cabal que circula de vegades ve tèrbol i es percep olor a claveguera”, explica Ramon Guiu, agricultor de Montoliu i membre del sindicat JARC. L’empresa concessionària, ASG, per la seua part, va reconèixer que rep queixes dels regants i va indicar que actua davant de cada incidència. Tanmateix, fonts de la firma van apuntar que el problema és l’estat en què arriba l’aigua. Les mateixes fonts van assenyalar que aquesta vegetació arriba a tapar també aspersors.

Per la seua part, el Canal d’Urgell ha comprovat que la presència d’algues, especialment al canal principal, minva el cabal i redueix la capacitat portant entre dos i tres metres cúbics per segon, quan la màxima és de 33 metres cúbics per segon. Així ho va explicar Amadeu Ros, membre de la junta de govern. La comunitat porta a terme actuacions per tallar les algues i desenganxar-les de les conduccions d’aigua.

La llarga onada de calor i una elevada càrrega de nutrients en forma de nitrats al cabal del riu es perfilen com dos dels principals motius de la proliferació d’algues. En aquest sentit, alguns regants reclamen que la CHE augmenti el cabal del riu per arrancar-les.

Queixes pels mosquits a prop del riuA banda dels problemes que constaten ja les comunitats de regants que es proveeixen del Segre, la presència d’algues ocasiona també protestes per la proliferació de mosquits als marges del riu al seu pas per Lleida ciutat. Per la seua banda, la Generalitat porta a terme la campanya anual de fumigacions durant l’estiu per tal de frenar la mosca negra en el curs del riu.

La superfície del Segre, coberta d’algues al seu pas per Lleida ciutat aquesta setmana.

La superfície del Segre, coberta d’algues al seu pas per Lleida ciutat aquesta setmana.LLEONARD DELSHAMS

tracking