SEGRE

NORMATIVA

Una nova llei obre la porta que nou entitats de Lleida conreïn cànnabis

El Parlament la debatrà dimecres i planteja regular els locals on consumir-ne

Manifestació de suport a Josep Pàmies el dia del judici per conrear cànnabis, del qual va sortir absolt.

Manifestació de suport a Josep Pàmies el dia del judici per conrear cànnabis, del qual va sortir absolt.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Parlament debatrà aquest dimecres una nova llei que planteja autoritzar associacions de consumidors de cànnabis a cultivar-lo i distribuir-lo, encara que únicament entre els seus propis membres. Així mateix, proposa una regulació sobre locals per consumir-ne. A les comarques de Lleida hi ha registrades actualment nou entitats d’aquest tipus.

Una nova llei planteja autoritzar les associacions de consumidors de cànnabis a conrear-lo i distribuir-lo entre els membres per a usos “lúdics i terapèutics”. El Parlament sotmetrà dimecres a aprovació aquesta normativa, que obre una porta al cultiu legal d’aquesta substància a Catalunya.

A les comarques lleidatanes hi ha actualment registrades nou entitats dedicades al seu consum. Tres tenen la seu a la capital del Segrià i dos a l’Alt Urgell, mentre que la resta es distribueix entre la Segarra, el Solsonès, la Val d’Aran i el Pallars Jussà.

El president del club de consumidors aplaudeix els controls que preveu la proposició de llei

El projecte de llei, fruit d’una iniciativa legislativa popular, arriba al ple del Parlament després de recollir nombroses esmenes de Junts pel Sí, al Govern de la Generalitat; i del grup socialista, a l’oposició (vegeu les claus).

En l’última versió, el text atorga a les associacions de consumidors de cànnabis la capacitat de cultivar-lo per “autoproveir-se en funció de la demanda dels socis, en quantitats que no superin els 60 grams al mes per a cadascun (encara que pot augmentar per a usos terapèutics) ni els 150 quilos de producte sec en el conjunt cada collita”.

La norma exigeix auditar el volum de cada una i garantir l’absència de substàncies adulteradores. Així mateix, exigeix que les entitats controlin les quantitats que els seus membres retiren per al consum propi.

Pàmies creu que la norma planteja una opció per a qui no té temps ni espai per conrear-ne  

Aquesta normativa preveu regular també un aspecte del consum del cànnabis que ha estat objecte de polèmica l’últim any a Lleida: les condicions que han de reunir els locals dedicats a consumir-lo.

El text els limita als de les mateixes associacions, rebutja qualsevol forma de promoció per atreure consumidors, limita l’accés als socis de cada entitat i exigeix mesures per evitar molèsties a tercers.

Això es planteja quan els ajuntaments de la Seu d’Urgell i Lleida ja han aprovat normes per limitar-los a través d’ordenances i de la seua planificació urbanística.

Per la seua banda, els de la Pobla de Segur, Montferrer i Castellbò i Ribera d’Urgellet es van acollir l’any passat a moratòries d’un any en la concessió de llicències per a aquest tipus de locals.

Les claus

  • Iniciativa popular. El projecte de llei és fruit d’una iniciativa legislativa popular del col·lectiu Rosa Verda. Arriba al ple del Parlament després de recollir nombroses esmenes en el seu dictamen, mentre que la incorporació d’altres, no consensuades, s’haurà de debatre a la Cambra catalana.
  • Informació i salut. La proposició de llei estableix que les associacions no podran promoure el consum de cànnabis i hauran d’informar sobre efectes nocius. Així mateix, obliga les entitats que en conreïn a acceptar que els membres abaixin la seua quota de consum individual o hi renunciïn per complet.
  • Cultiu per a autoconsum. El cultiu per a autoconsum no està específicament penat, però sí que ho està el dedicat a la venda. No hi ha un límit en la quantitat que separa un de l’altre, sinó que queda a criteri de les autoritats. L’anomenada llei mordassa veta a més plantes en llocs visibles.

En primera persona Josep Sasot. Capri Club Lleida “És una forma adequada d’evitar que es cultivi per al narcotràfic” L’associació de consumidors de cànnabis Capri Club de Lleida és una de les entitats catalanes adherides a la inciativa legislativa que debatrà aquesta setmana el Parlament. També impulsa un local social per consumir aquesta substància al barri de Cappont, una iniciativa que ha xocat amb el rebuig de la Paeria i que és actualment objecte de recursos. El president, Josep Sasot, va valorar positivament la proposició de llei al considerar que frenarà el cultiu i la distribució amb finalitats de narcotràfic i evitarà que persones que en consumeixen per alleujar malalties ho hagin de fer en la clandestinitat. “El consum lúdic pot sostenir el cost de posar el cànnabis a l’abast de qui el pugui requerir per a usos terapèutics”, va assenyalar. Així mateix, va aplaudir que el projecte contingui mesures de “traçabilitat” de la producció per impedir que es distribueixi fora de l’àmbit de les associacions.  Josep Pàmies. Dolça Revolució. “La solució definitiva és que cadascú pugui tenir les seues pròpies plantes” L’horticultor Josep Pàmies es va enfrontar al maig a un judici per plantar cànnabis als seus terrenys a Balaguer. Va ser absolt aquest mes, en una sentència sense precedents a Lleida que va valorar que aquest cultiu tenia una finalitat únicament terapèutica i no estava destinada al tràfic, una resolució que la Fiscalia ha recorregut davant de l’Audiència Provincial. Pàmies considera que la llei que debatrà el Parlament pot ser “una opció per a qui no tingui espai ni temps per conrear-ne per si mateix”, encara que creu que la solució definitiva per evitar el tràfic d’aquesta substància és “permetre que cadascú pugui tenir les seues pròpies plantes a casa”. “Si cada persona pot cultivar- lo al seu propi domicili, perd tot el valor que pugui tenir al mercat negre”, va argumentar. Quant a l’ús terapèutic, va pronosticar que s’acabarà imposant, sigui mitjançant l’autocultiu o de la mà de farmacèutiques.

tracking