SEGRE

POLÈMIQUES

El turisme rural de Lleida, en guerra amb la plataforma de pisos Airbnb

Denuncia davant de la Generalitat competència deslleial d’operadores com Airbnb

Hotel Rural Mas d’en Roqueta, a Aravell (Alt Urgell).

Hotel Rural Mas d’en Roqueta, a Aravell (Alt Urgell).C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Confederació del Turisme Rural i Agroturisme de Catalunya (Turalcat), que agrupa, entre d’altres, més de dos-centes vint cases de pagès de Lleida, denuncia competència deslleial i greuge comparatiu de les plataformes de lloguer de pisos turístics, en concret Airbnb, ja que no compleixen tants requisits fiscals i legals.

Segons la directora de Serveis Tècnics de Turalcat, Montserrat Cobero, hi ha oferta il·legal, però també molta oferta legal que suposa greus condicions per a les cases rurals, que han de pagar quotes d’autònoms i cobrar un 10% d’IVA a cada client com a empresa turística, tal com marca la llei, una llei que no grava de la mateixa manera els pisos basant-se en el vessant social que sempre ha tingut el lloguer.

Per aquesta raó, exigeixen un canvi en la normativa que freni la proliferació d’aquests pisos, menys subjectes a pressió fiscal. Cobero va indicar que s’ha fet una queixa a la direcció general de Turisme perquè el nou decret que reguli el sector tingui present aquestes premisses.

La presidenta de la Federació de Turisme Rural de Lleida, Núria Ferrando, va assenyalar que, gràcies als avantatges legals i fiscals que dóna la llei, la proliferació de pisos ha fet que al Sobirà se’n comptabilitzin més de tres-cents. Cobero va incidir que el turisme de lloguer no beneficia el territori, mentre que les cases de pagès ajuden al seu desenvolupament. Algunes cases ja han denunciat Airbnb a nivell particular.

Fins a 150 locals de Lleida no van pagar taxa turística el 2016 L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha enviat entre els mesos de gener i maig fins a cent cinquanta requeriments a establiments de Lleida que no van pagar la taxa turística l’any 2016. L’ATC demana que aquests locals presentin l’autoliquidació del tribut o que acreditin que no estan obligats a pagar-lo. Els requeriments s’han elaborat a partir d’un creuament de les dades extretes de fonts públiques i les que té l’ATC. En el conjunt de Catalunya, se n’han enviat uns set-cents cinquanta. El 2015, l’ATC va fer aflorar 646.000 euros impagats de la taxa.

tracking