SEGRE

URBANISME LEGISLACIÓ

La llei de Territori desclassificarà solars aturats i sense desenvolupar després de sis anys

La Generalitat pretén acabar amb el bloqueig crònic de terrenys sense urbanizar || L’avantprojecte preveu substituir els actuals instruments de planificació i justificar els nous desenvolupaments urbans

Imatge d’un solar al centre d’una zona urbanitzada del municipi de Torrefarrera.

Imatge d’un solar al centre d’una zona urbanitzada del municipi de Torrefarrera.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La nova llei de Territori que tramita la Generalitat preveu desclassificar els solars considerats com a sòl urbanitzable si al cap de sis anys de dotar-se d’aquesta condició segueixen aturats i no s’han desenvolupat. Aquests terrenys tornaran al seu antic estat de no urbanitzables i, si els ajuntaments afectats se segueixen mostrant interessats en el seu desenvolupament, hauran d’iniciar novament el tràmit.

En aquest cas, el consistori programarà una altra vegada la classificació, però haurà de justificar-la partint d’un interès demogràfic i social. L’avantprojecte de la llei de Territori, actualment en període d’informació pública, elimina tanmateix els conceptes urbanitzable i no urbanitzable i els substitueix, respectivament, per “sòl d’extensió” i “espai obert”, segons van avançar fonts de la conselleria de Territori.

Els ajuntaments hauran de revisar periòdicament les necessitats de promoció urbana a cada municipi

El director general d’Urbanisme, Agustí Serra, va explicar en declaracions fetes a SEGRE que “per declarar un sector urbanitzable, l’ajuntament haurà de cursar una memòria social i justificar-ho. Encara així, si s’aprova, només durarà sis anys, prorrogables a uns altres sis”, va apuntar. Actualment, els plans parcials no tenen límit temporal i l’única manera de tornar un terreny a l’estat de no urbanitzable és modificant el planejament del municipi.

Serra va explicar que la nova llei pretén substituir quatre instruments d’ordenació, com són les lleis d’Urbanisme i paisatge i la d’urbanitzacions amb dèficits, aprovada el 2009. Per fer-ho possible, la direcció general d’Urbanisme està portant a terme jornades informatives al territori i ha ampliat el termini d’informació pública del text. No n’hi ha per a menys. Segons Serra, “es tracta d’un canvi de model. Volem substituir l’extensió urbana pel reciclatge urbà”, de manera que es tendeixi a reocupar superfície ja desenvolupada i mal aprofitada. “Per això les classificacions de sòl tenen una temporalitat”, afegeix. Els plans parcials deixaran de ser un dret “a perpetuïtat”.

De la mateixa manera, el nou text pretén que els ajuntaments tinguin instruments “dinàmics” amb els quals treballar, que puguin evitar el “bloqueig” de solars i que “el sòl que es classifiqui ho faci de manera justificada”, assenyala el director. “Volem facilitar el creixement que sigui realment necessari. L’administració local, cada sis anys, haurà de revisar la planificació per reconèixer de nou quines són les necessitats reals”, va afegir.

tracking