SEGRE

PATRIMONI

Troben pintures barroques a l'església de Barbens

El consistori finalitza les obres de rehabilitació del temple

Piera i l’historiador Josep Canela, ahir al costat de la troballa.

Piera i l’historiador Josep Canela, ahir al costat de la troballa.ESTER PIRÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les obres de rehabilitació de l’església parroquial de Santa Maria de Barbens han tornat a sorprendre veïns i feligresos amb una nova troballa. Una prospecció a la part més antiga del temple (que data del segle XI, en plena època templera) ha posat al descobert una petita capella amb pintures possiblement barroques del segle XVIII i també un arc de pedra del segle XVII, que va servir per reforçar la construcció del campanar.

Segons l’historiador local Josep Canela, un dels artífexs de la troballa, les pintures descobertes a la fornícula estan molt ben conservades, són d’“un traç senzill i amb una policromia molt viva”, el valor i l’antiguitat de les quals determinaran pròximament els tècnics de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Canela va explicar que els nous elements descoberts van ser tapiats amb guix probablement a començaments del segle XX per evitar problemes d’humitats a les parets.

Aquesta troballa arriba després que fa dos anys uns treballs de condicionament a l’entrada de l’església, declarada Bé Cultural d’Interès Local, traguessin a la llum dos capelles que posteriorment també es van rehabilitar. Per la seua part, el regidor de Cultura, Elies Piera, va assenyalar que l’acció respon a la voluntat de conservar i promocionar el patrimoni, reconegut pel seu passat templer.

El descobriment s’ha dut a terme en el marc de la tercera i última fase de rehabilitació de l’església, en aquest cas centrada en la reforma del campanar, amb la construcció d’una nova barana que el corona (amb risc de despreniment), la consolidació de la façana i la reforma de les dos teulades laterals. L’actuació, iniciada fa un mes, tal com va avançar SEGRE, ha suposat una inversió de 40.000 euros, 30.000 dels quals assumits per la Diputació de Lleida.

tracking