SEGRE

URBANISME

Exigeixen més seguretat davant de riuades a nous edificis i carreteres en zones inundables

Un nou reglament estatal ja comença a condicionar la planificació urbanística de municipis com Agramunt i la Granja d’Escarp || La mateixa norma facilita regularitzar desenes de càmpings a Lleida

El riu Sió, ahir, al seu pas pel nucli urbà d’Agramunt.

El riu Sió, ahir, al seu pas pel nucli urbà d’Agramunt.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Construir edificis, carreteres i altres infraestructures en terrenys inundables pròxims a rius exigirà a partir d’ara noves mesures de seguretat davant de riuades. Així ho estableix un decret estatal, en vigor des del desembre i que comença a condicionar ja la planificació urbanística de municipis com Agramunt i la Granja d’Escarp.

Aquesta mateixa norma, en canvi, facilita el procés de regularització en el qual estan immersos des de fa dos anys la majoria dels seixanta càmpings de Lleida (vegeu el desglossament). El reglament fixa noves condicions per construir en terrenys qualificats com a zones de “flux preferent”: són les que concentren més cabal i on hi ha més risc de danys a persones i béns en cas de riuades.

Hi prohibeix activitats com l’acampada i condiciona noves construccions al fet que no redueixin la capacitat de pas de l’aigua durant una inundació. Això pretén evitar obstacles que augmentin la velocitat del cabal i incrementin els danys aigües avall. Agramunt i la Granja inclouen ja aquests requisits en plans que sotmetran la setmana que ve a l’aprovació d’Urbanisme.

Agramunt planteja que plantes baixes inundables quedin sense façanes per facilitar el pas de l’aigua

En el cas d’Agramunt, on la rubinada del 2015 va provocar la mort de quatre persones, l’ajuntament planteja canviar les normes sobre nous equipaments en zona de flux preferent, que s’estén a bona part del nucli urbà. Així, exigirà informes de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i Protecció Civil per autoritzar obres.

En edificis la planta baixa dels quals estigui per sota de la cota d’inundació, aquesta haurà de quedar al descobert, sense façanes, perquè l’aigua passi per sota de l’immoble en cas d’avinguda.

L’alcalde, Bernat Solé, va explicar que pretenen millorar la seguretat mentre tramiten el nou pla d’ordenació urbanística (Poum). En aquest sentit, Solé va apuntar que aquestes condicions per a equipaments podrien estendre’s al seu torn a edificis d’habitatges amb el futur Poum.

La Granja, per la seua part, projecta un vial per desviar els camions del centre del poble, un camí ubicat també en zona de flux preferent. Després de contactes amb la CHE sobre les condicions per obtenir el seu vistiplau, l’alcalde, Manel Solé, va avançar que hauran d’elaborar estudis sobre com afectarà aquesta via el pas del cabal en cas de riuada i introduir mesures correctores on l’obstaculitzi. Va afegir que això pot representar costos addicionals.

les claus

  • La nova normativa. El reglament protegeix la capacitat d’evacuar aigua de les zones de més cabal en cas d’inundacions i condiciona obres al fet que no la redueixin.
  • Fraga replanteja projectes. La capital del Baix Cinca és una altra localitat on el reglament sobre inundabilitat condiciona la planificació urbanística i obliga a replantejar projectes com la residència per a la tercera edat i l’ampliació del col·legi María Moliner (vegeu SEGRE de dimarts passat). 

Plans d’emergències per reduir els riscos La mateixa norma que condiciona obres en sòl inundable obre també la porta a mantenir àrees d’acampada pròximes a rius fora de les zones de flux preferent, considerades de més risc, així com altres activitats ja existents en zona inundable, si es doten de plans d’autoprotecció davant de riuades. La Federació d’Hostaleria ho considera una millora a l’hora de regularitzar els càmpings a Lleida.

tracking