SEGRE

DEMOGRAFIA

Lleida, la província que més envelleix de Catalunya, amb més gent gran que joves

Per cada 100 menors de 16 anys hi ha 118 majors de 64, segons les dades de l’INE

Un grup de jubilats lleidatans jugant a cartes en una llar de Cappont.

Un grup de jubilats lleidatans jugant a cartes en una llar de Cappont.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ponent s’està envellint i la província ja compta amb més gent gran que joves. Segons les dades de l’INE, Lleida té un índex d’envelliment del 118% (el més alt de Catalunya), la qual cosa significa que per cada 100 menors de 16 anys hi ha 118 majors de 64, situació que clarament posarà en perill a la llarga l’estat del benestar.

Lleida és la província més envellida de Catalunya. Segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), Ponent presenta un índex d’envelliment del 118%, la qual cosa significa que per cada 100 joves menors de 16 anys hi ha 118 majors de 64. L’augment de l’esperança de vida i la disminució de la taxa de natalitat estan darrere d’aquest fenomen que, a la llarga, pot posar en dubte l’actual estat del benestar.

Segons les dades d’evolució de l’INE, aquesta tendència sembla imparable i suposa un creixement de dos punts percentuals respecte a la de l’any passat, quan era del 116%. En el conjunt de Catalunya, l’índex d’envelliment és del 112% i la xifra contrasta amb la de fa tres dècades. L’any 1985, hi havia menys de la meitat de gent gran que de joves (49%), en un societat en plena expansió i potencial per créixer econòmicament i laboralment.

Una esperança més gran de vida i una baixada en la taxa de natalitat estan darrere un fenomen a l’alça

És a finals del segle XX que comença a invertir-se aquesta tendència. Poc abans de l’any 2000, els índexs d’envelliment van començar a superar el cent per cent. Per províncies, Lleida és actualment la més envellida (118%), seguida de Barcelona (113%), Tarragona (107%) i Girona (102%). A Espanya, Astúries lidera el rànquing d’envelliment, amb una taxa del 210%, seguida de Galícia (192%). A l’altre costat de la balança, Ceuta i Melilla, Múrcia i Andalusia són les regions més joves.

Segons un informe elaborat per la Fundació Adecco, es calcula que el 2030 els majors de 65 anys suposaran el 30% de la població. En aquell moment, quan comencin a jubilar-se en massa els babyboomers (és a dir, els nascuts entre els anys 1958 i 1977), una població amb menys treballadors haurà de suportar el cost de les pensions i les cures sociosanitàries. Segons Adecco, serà necessari prendre mesures que frenin aquest envelliment i apostar pel talent sènior.

Dades

  • 118% índex d’envelliment. Lleida registra la taxa d’envelliment més alta de Catalunya, que aquest any ha arribat a un màxim històric, amb un 112%.
  • 164 centenaris. A 1 de gener del 2017, la demarcació de Lleida comptava amb 164 persones amb 100 anys o més, davant les 29 que hi havia el 1998.

Els centenaris de Lleida s’han multiplicat per sis en dos dècades Lleida és terra de centenaris. Les dades de l’INE corroboren aquesta afirmació, ja que les persones que tenen cent anys o més s’han multiplicat per sis en els últims vint anys. A 1 de gener del 2017, la província comptava amb 164, davant els 29 que hi havia el 1998, quan es va iniciar aquesta sèrie històrica. Una xifra rècord que ha anat augmentant amb el pas del temps i que els experts atribueixen a un canvi en l’estil de vida dels ciutadans, amb uns hàbits i una alimentació més saludables, així com a l’augment de l’esperança de vida. Un canvi radical experimentat a partir de la segona meitat del segle XX i que es basa també en la reducció de les malalties. Aquesta longevitat és més comuna entre les dones, ja que més del 80% dels centenaris són de gènere femení. Per gèneres, l’últim padró indicava 132 dones centenàries davant de 32 homes.

Claus

  • Cotitzadors i pensionistes. La relació de cotitzadors i pensionistes és del 2,1 i es considera que l’equació és sostenible a partir de 2,5 de cotitzadors per cada pensionista. El 2050, s’estima que la relació serà d’un treballador per cada jubilat.
  • Conciliació. Un dels reptes que implica aquest canvi demogràfic és la incorporació al món laboral dels sectors tradicionalment més inactius, com ara les dones. Segons els experts, caldrà impulsar polítiques de conciliació. 

Apostar pel talent sènior i per la conciliació familiar Segons les dades de la Fundació Adecco, la relació actual cotitzador-pensionista és del 2,1, mentre que es considera una equació sostenible a partir de 2,5 contribuents per cada jubilat. Si continua aquesta tendència, l’any 2050 s’estima que, per cada persona inactiva, hi haurà poc més d’una persona treballant, la qual cosa posa en risc la sostenibilitat del sistema. En línia amb la coherència demogràfica, l’edat laboral tendirà a incrementar- se per compensar la falta de relleu generacional. Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, afirma que “no s’ha de percebre aquesta tendència com un drama, sinó com una conseqüència lògica d’una nova conjuntura econòmica i biològica, per la qual cosa serà necessari potenciar el talent sènior i estimular la incorporació al mercat laboral dels sectors més inactius, amb la promoció de la conciliació”.

tracking