SEGRE

SUCCESSOS

Quinze incendis calcinen en tan sols un mes 300 hectàrees de terrenys agrícoles a Ponent

Els focs més importants es van registrar a Artesa de Lleida, amb 95 ha arrasades, i Oliola, amb dos focs de 42 i 67 h || Demanen precaució després d’una primavera amb altes temperatures i escasses pluges

Imatge aèria de l’incendi d’ahir a Estaràs, que va afectar 16 hectàrees d’un camp de rostolls.

Imatge aèria de l’incendi d’ahir a Estaràs, que va afectar 16 hectàrees d’un camp de rostolls.BOMBERS DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’inici de la campanya de la sega a Ponent ha vingut acompanyat de temperatures altes i humitats baixes, la qual cosa ha propiciat en part un augment dels incendis agrícoles. L’últim mes, una quinzena de focs en camps de cultiu han arrasat 300 hectàrees. L’incendi més important es va registrar el passat 17 de juny, a Artesa de Lleida, on es van cremar 95 hectàrees entre l’AP-2 i l’LV-7021. Fins allà es van desplaçar una vintena de dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre les quals quatre mitjans aeris.

En les tasques d’extinció també van col·laborar tractors de pagesos de la zona, que van ajudar a controlar un dels flancs, mentre que membres dels GRAF van fer cremes controlades perquè les flames no avancessin. L’incendi va calcinar, sobretot, camps de palla que ja havien estat collits.

Per la seua banda, la població més afectada per les flames aquest estiu ha estat Oliola, amb dos incendis que han calcinat un total de 109 hectàrees agrícoles. El primer incendi es va declarar el passat 14 de juny, quan van cremar 42 hectàrees. L’altre, més recent, va ser el que va tenir lloc dissabte passat, quan van cremar 67 hectàrees. Com a conseqüència del fum d’aquest incendi, es va registrar un xoc frontal a la C-14 en el qual va morir una nena de 4 anys i unes altres sis persones van resultar ferides de diversa consideració.

La resta d’incendis agrícoles de l’últim mes a Ponent han estat menors i han cremat diverses extensions als termes municipals de Maldà, la Floresta, Arbeca, el Cogul, Juneda, Torrefeta, els Plans de Sió, Almenar, Foradada, la Baronia de Rialb, Biosca o Estaràs.

Divendres passat es va fer la reunió de coordinació de prevenció d’incendis entre responsables de Bombers, Protecció Civil, Agents Rurals i Mossos d’Esquadra. El delegat del Govern, Ramon Farré, i el cap dels Bombers de la Regió d’Emergències de Lleida, Joan Josep Bellostes, van demanar als alcaldes i agricultors que delimitin el perímetre de les poblacions i les masies mitjançant el llaurat dels camps que els envolten per frenar les flames en cas d’incendi. Farré va destacar les altes temperatures de la primavera passada i les escasses pluges i va demanar la col·laboració de tots per prevenir incendis, tant agrícoles com forestals.

Quinze dotacions en un foc de 6 hectàrees a Estaràs Quinze vehicles terrestres dels Bombers de la Generalitat i dos helicòpters van treballar aquest diumenge a la tarda en les tasques d’extinció d’un incendi agrícola a la Segarra. Les flames es van declarar a les 17.24 hores en un camp de rostolls de Vergós Guerrejat, nucli d’Estaràs. Es tracta d’una zona propera a les vies del tren, que segons els Bombers van fer de barrera natural, encara que la circulació de combois no es va veure afectada. El marge dret de l’incendi va arribar a afectar una petita superfície forestal. A les 18.29 hores, els Bombers van donar el foc per controlat. Pel que sembla, la causa d’aquest incendi hauria pogut ser un llamp, encara que els Agents Rurals es faran càrrec de la investigació. D’altra banda, dos dotacions dels Bombers van continuar remullant aquest diumenge al matí la zona de l’incendi de dissabte a Biosca. El foc va afectar un total de 15 hectàrees i va quedar controlat a les 21.00 hores. Les flames i la intensa fumarada van obligar a tallar la carretera C-451 i Biosca va activar l’alarma del seu pla d’actuació.

tracking