SEGRE

MUNICIPIS

GRÀFIC. Consulta el deute dels ajuntaments de Lleida

Trenta milions menys que el 2015, sense incloure-hi Paeria, amb deute alt per l’EMU

Deute 2

Deute 2

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ajuntaments de les comarques de Lleida deuen als bancs una mitjana de 412 euros per lleidatà, sense incloure el passiu de la capital, on el deute de l’empresa d’urbanisme distorsiona la xifra. El deute dels consistoris s’ha reduït en els últims anys i en 67 s’ha deixat a zero. Uns altres 16 deuen més de 1.000 euros per habitant.

Els ajuntaments de Lleida han reduït en els últims anys el deute amb els bancs i a 31 de desembre de l’any passat el seu passiu ascendia a 286 milions d’euros, trenta menys que un any abans. Dels 286 milions a tancament del 2016, una mica més de 164 corresponen a l’ajuntament de la capital, una xifra elevada donada la incorporació, fa uns anys, als comptes generals de la Paeria dels números rojos de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), que distorsionen el balanç de conjunt.

Sense incloure les xifres de Lleida ciutat, els altres 230 ajuntaments de Lleida van tancar el 2016 amb un deute viu de 122 milions d’euros, davant els 142 de l’any anterior i els 158 del tancament del 2014.

Bona part de la reducció del passiu s’explica per la dura normativa estatal quant a endeutament municipal. De fet, en la majoria dels casos els consistoris estan obligats a destinar el possible superàvit municipal a amortització de crèdits. Si s’hi inclouen, en canvi, les xifres de la capital, cada lleidatà deu als bancs 659 euros, davant els 556 de mitjana que deu un català o els 562 euros de mitjana que deuen per habitant els ajuntaments del conjunt de l’Estat.

En canvi, un total de 67 ajuntaments (un 30%) han deixat a zero el deute viu amb les entitats bancàries. La majoria ja comptaven amb aquests balanços en exercicis anteriors, encara que altres s’hi han incorporat en l’últim exercici.

D’altra banda, una quinzena de consistoris més superen el deute de mil euros per habitant, segons les dades del ministeri d’Hisenda. Es tracta d’Arsèguel, Baix Pallars, la Baronia de Rialb, Bausen, Bovera, Corbins, Lleida, Llimiana, els Omells de na Gaia, el Pont de Suert, Sant Guim de Freixenet, Seròs, Tiurana, Tornabous, Vallbona de les Monges i Vilaller.

D’altra banda, la Diputació té el seu propi balanç amb les entitats bancàries i a tancament de l’any passat el deute viu es va situar sobre els 39,7 milions d’euros, la qual cosa representa uns noranta euros per lleidatà. Implica uns set milions menys que el deute d’un any abans (47,1 milions).

Clica a la imatge per veure el gràfic sencer

Exemples

  • Deute per capitals de comarca. Entre les capitals de comarca, Lleida i el Pont són els únics els ajuntaments dels quals superen el deute de 1.000 euros per habitant, i la ciutat amb menys passiu és Vielha, amb 19 euros per habitant. Quant a la resta, la majoria han millorat els seus comptes, per exemple Balaguer amb 10,2 milions de passiu, que són 620 euros per habitant. En el cas de Tàrrega, té 16 milions de dèbit bancari; Mollerussa, 10,8 milions; la Seu, 9,8 milions; Cervera, 3,4 milions; Sort, 394.000 euros, i les Borges, 2,7 milions. A Solsona són 3,6 milions i a Tremp, 2,4.
  • Els Omells, el més endeutat. Les dades de l’últim informe del ministeri d’Hisenda sobre el deute dels ajuntaments apunten al dels Omells de na Gaia com el més endeutat de Lleida, al comptar amb un passiu de 531.000 euros. La localitat té 137 habitants, amb la qual cosa el deute per cada veí supera els 3.800 euros. Fa mesos que el consistori s’ha declarat gairebé en fallida, ja que ha d’assumir el pagament d’un litigi per l’accident d’una jove al local social, l’import del qual dobla el del consistori. El segon més endeutat és Tiurana, amb 177.000 euros i 73 veïns.
L’ajuntament de Vilamòs, amb deute viu zero.

L’ajuntament de Vilamòs, amb deute viu zero.SEGRE

tracking