SEGRE

RENOVABLES

Endesa cobra ja l''impost del sol' tot i que altres elèctriques encara no

A panells solars i instal·lacions d’autoconsum per rebre subministrament de suport de la xarxa || N’hi ha 40 de registrades a Lleida, de les quals 12 n’estan exemptes

Imatge d’arxiu de panells solars per a autoconsum elèctric en una granja d’Anglesola.

Imatge d’arxiu de panells solars per a autoconsum elèctric en una granja d’Anglesola.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El polèmic impost del sol comença a aplicar-se de forma desigual a Lleida, on quaranta instal·lacions de panells solars i altres tecnologies que generen electricitat per a autoconsum estan registrades davant del ministeri d’Energia.

Un any i mig després que l’Estat aprovés aquest gravamen, només Endesa afirma estar incloent-lo ja en rebuts de la llum dels que generen energia per al seu propi ús. En canvi, altres distribuïdores elèctriques que operen a les comarques lleidatanes apunten que encara no l’han incorporat a les seues factures.

El polèmic impost del sol vigeix des del 2015 i es tracta d’un peatge a les instal·lacions d’autoconsum elèctric per rebre subministrament de suport de la xarxa elèctrica. Fonts d’Endesa van corroborar que l’estan aplicant als seus rebuts “a excepció dels casos que n’estan exempts” per normativa.

Es tracta, van apuntar, d’instal·lacions amb una potència de menys de 10 kW i les que fan servir la tecnologia de cogeneració. A Lleida, una dotzena de les registrades pertanyen a aquest grup.

Complicacions tècniques i normativa poc clara fan que empreses elèctriques no hagin cobrat el peatge

Endesa és la distribuïdora elèctrica contractada per 34 de les 40 instal·lacions d’autoconsum lleidatanes que figuren en el registre del ministeri. Les sis restants es divideixen entre dos empreses locals: Electra del Cardener i Elèctrica Serosense, sempre segons dades d’Energia.

Fonts del Grup Cardener van corroborar que no el cobren. Van precisar que els seus clients són amos d’instal·lacions d’autoconsum d’escassa potència i van afegir que, en qualsevol cas, la normativa tampoc dóna instruccions precises sobre com aplicar el peatge.

Per la seua part, fonts d’Elèctrica Serosense van apuntar que “alguna empresa el factura, però són poques” perquè no “s’està preparat informàticament” per fer-ho. El sindicat Unió de Pagesos (UP), contrari a l’impost del sol, va insistir que nombroses instal·lacions d’autoconsum a Lleida no estan registrades.

tracking