SEGRE

RETALLADES

Justícia va gastar en la fallida presó de Tàrrega 6,7 milions i en reclama 2,4 a l'ajuntament

Segon requeriment en dos anys de la conselleria al consistori de l’Urgell perquè aboni el deute || L’alcaldessa afirma que no pot atendre el pagament i demana al Govern que quedi com a dipòsit per a obres

Terrenys al costat de l’A-2 en els quals s’havia d’ubicar la presó Els Plans de Tàrrega.

Terrenys al costat de l’A-2 en els quals s’havia d’ubicar la presó Els Plans de Tàrrega.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria de Justícia va gastar en l’avortada presó de Tàrrega més de 6,7 milions d’euros, entre les expropiacions dels terrenys que havia d’ocupar l’equipament (936.669 euros), impostos al consistori de Tàrrega (2,48 milions) i uns 885.361 euros més a l’ajuntament com a compensació per acollir un centre penitenciari.

A això s’ha de sumar la indemnització el 2015 a l’empresa adjudicatària per més de 2,4 milions per resolució de contracte i danys i perjudicis en concepte de dany emergent.

Del total de l’import, el departament reclama a l’ajuntament de Tàrrega la quantitat de 2,4 milions que va pagar al consistori entre el 2005 i el 2006 en concepte de llicència d’obres i altres taxes i impostos sobre fiances derivades del projecte de construcció del centre, segons es desprèn de la resposta parlamentària del conseller de Justícia, Carles Mundó, a preguntes del diputat de Ciutadans per Lleida, Jorge Soler.

El passat 28 de juny, a més, la conselleria de Justícia va tornar a requerir a l’ajuntament de Tàrrega el deute després que fa un any va deixar aparcat aquest requeriment.

Justícia va pagar més de 900.000 euros per l’expropiació dels terrenys

Per la seua banda, l’alcaldessa de la capital de l’Urgell, Rosa Maria Perelló, va destacar aquest dimecres que el consistori no pot atendre aquest pagament, “encara que el Govern estigui en el seu dret de sol·licitar-lo”, va dir. Va apuntar que és molt injust perquè afectaria totalment l’economia de la ciutat i augmentaria el deute.

Així mateix, va demanar “lleialtat” al Govern i que assumeixi la decisió de no executar finalment l’equipament pel qual es va projectar un creixement urbanístic i de població que finalment va ser irreal. “És evident que no es pot eliminar el deute però es podria quedar en dipòsit per a futures obres de la Generalitat a Tàrrega”.

Va assegurar que pagar el deute a terminis tampoc és una solució, “es tracta d’una quantitat massa important”, va dir. Va assegurar que de moment no han rebut cap petició oficial de Justícia i va destacar que el consistori intentarà no atendre aquest pagament.

Fonts de la conselleria van assegurar que el requeriment es va fer a finals de juny reclamant 2,4 milions i van recordar que podrà condonar totalment o parcialment el pagament dels interessos de demora que resultin d’aplicació en cas que sol·liciti l’ajornament o fraccionament del deute, sempre que justifiqui dificultats econòmiques. La conselleria va descartar avançar què farà si l’ajuntament tampoc atén aquesta petició.

dades i claus

  • 2,4 milions a l’ajuntament. Va pagar més de 2.480.400 en impostos i taxes i 885.361 euros de compensació per la presó.
  • 2,4 mil. a l’adjudicatària. És la indemnització que Justícia va pagar a l’UTE adjudicatària que havia d’assumir les obres. 
  • Projecte. El 2005 la Generalitat anuncia la presó Els Plans a Tàrrega amb un cost de 135 milions.
  • Desestimació. El 2011 es desestima el projecte per ajustaments i l’estancament de la població reclusa.
  • Resolució del contracte. Paga a l’adjudicatària una indemnització de 2,4 milions al rescindir el contracte el 2015.
  • Reclamació. Ara tramita la segona reclamació a l’ajuntament. La primera va ser el juny del 2016. 
tracking