SEGRE

SEGURETAT

Un nou segrest informàtic paralitza més d'una setmana un ajuntament de Lleida

A Lles de Cerdanya, on els delinqüents han bloquejat fins i tot el servidor del consistori que guarda les còpies de seguretat || És el segon cas després del que es va produir a Rialp a començaments d’abril

Un nou segrest informàtic paralitza més d’una setmana un ajuntament de Lleida

Un nou segrest informàtic paralitza més d’una setmana un ajuntament de LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Lles de Cerdanya va patir la setmana passada el segon segrest informàtic en un ajuntament de Lleida, després del que va tenir lloc a Rialp a mitjans d’abril, que ha paralitzat l’activitat del consistori des d’aleshores. Els responsables del segrest van accedir al servidor informàtic i tots els arxius que es trobaven localitzats en aquest lloc van quedar bloquejats i inaccessibles, i els delinqüents demanen el pagament d’aproximadament 12.000 euros per poder recuperar aquesta informació.

El primer tinent d’alcalde, Pau Roig, va explicar aquest dijous que no han pogut seguir treballant, perquè la major part dels documents que necessiten per continuar operatius està digitalitzat. No obstant, l’ajuntament continua obert i poden atendre la gent, malgrat que no realitzen cap tràmit, perquè només poden accedir al correu electrònic.

Des dels ordinadors només poden accedir al correu electrònic, la resta del sistema està inoperatiu

També va apuntar que els Mossos d’Esquadra, que van confirmar que ja han rebut la denúncia del segrest per part de l’alcalde, els han recomanat que no facin cap pagament als criminals. En alguns casos similars fer-ho no ha significat recuperar els arxius bloquejats.

Roig també va apuntar que no saben com han pogut acabar accedint al servidor, on hi ha documents com les llicències d’obres i la informació tributària, i que els “tècnics informàtics de l’ajuntament investiguen com ha pogut passar”. A l’accedir al servidor, també han quedat inutilitzables les còpies de seguretat que s’havien realitzat de tots els documents i arxius del consistori. La Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra també investiga els fets.

En el cas de l’ajuntament de Rialp, van poder recuperar fàcilment i sense problemes els arxius segrestats gràcies a les còpies de seguretat que havien fet des de l’empresa encarregada de mantenir el sistema informàtic.

Els arxius que hi havia als ordinadors van quedar encriptats per un programa conegut com a Cryptolocker, un virus informàtic de tipus troià, i demanaven diners a canvi d’obtenir la clau per a desbloquar els documents.

Els treballadors van rebre un correu electrònic fraudulent amb l’assumpte “Factura Carmen” i quan van intentar obrir la factura van activar el virus. Encara que tots els arxius continuaven sent als discos durs dels ordinadors, era impossible accedir-hi.

les claus

  • Sense activitat. L’ajuntament de Lles de Cerdanya ha estat una setmana sense activitat després que els hagin segrestat tota la informació que es trobava al servidor informàtic.
  • Seu oberta. L’ajuntament, no obstant, continua obert i atenen la gent, encara que no poden fer cap tràmit administratiu perquè tenen digitalitzats tots els documents que necessiten per realitzar-los.
  • Còpies de seguretat. Les còpies de seguretat han quedat inaccessibles perquè es trobaven al servidor. Això va ser el que va ajudar el consistori de Rialp a recuperar sense problemes les dades que els van segrestar a l’abril.
  • Mossos d’Esquadra. Els Mossos d’Esquadra ja han rebut la denúncia de l’alcalde, Andreu Grau, i els van recomanar que no fessin cap pagament als responsables del segrest, que demanen aproximadament 12.000 euros per recuperar la informació.
  • Investigació. La Unitat de Delictes Informàtics de los Mossos i els tècnics informàtics de l’ajuntament investiguen el cas. 
tracking