SEGRE

TURISME

Inicien un corredor per a ciclistes entre Lleida i Girona amb un primer tram fins a Cervera

A través de camins i carreteres amb poc trànsit que el Govern senyalitzarà a partir d’aquesta tardor

mapa

mapa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un corredor segur per a ciclistes entre Lleida i Cervera a partir de la tardor es convertirà en el primer pas per a un de molt més gran, que haurà d’unir la capital del Segrià i Girona aprofitant camins ja existents, canyades ramaderes i carreteres amb poca densitat de trànsit.

La Generalitat ha recuperat i reformulat una proposta que ja va plantejar fa onze anys amb l’objectiu de promoure el “turisme d’alforges”, que consta a recórrer llargues distàncies amb bicicleta. La ruta inclou llocs d’interès com el Parc de la Mitjana i l’Estany d’Ivars i Vila-sana, entre d’altres.

L’empresa pública Infraestructures.cat ha tret a concurs aquesta setmana el primer tram d’aquest corredor, de 67,7 quilòmetres i que travessarà dotze municipis: Lleida, Alcoletge, Bell-lloc, Sidamon, el Palau d’Anglesola, Vila-sana, Castellnou de Seana, Bellpuig, Vilagrassa, Tàrrega, Granyanella i Cervera.

La major part del pressupost, d’uns 75.000 euros, correspon a senyals en camins i carreteres i a la instal·lació de plafons informatius. Tanmateix, el projecte preveu també obres per garantir la seguretat dels ciclistes en punts crítics amb un elevat trànsit de cotxes i camions.

Així doncs, està previst habilitar carrils bici en el pas de vianants pròxim a la rotonda d’accés a Alcoletge a la carretera C-13. D’altra banda, el projecte inclou la construcció d’un tram de via verda paral·lela a la carretera L-214 a Cervera, que permeti creuar-la a l’altura de les ruïnes de Santa Magdalena amb l’objectiu de millorar la visibilitat dels ciclistes en aquesta intersecció.

Aquest primer tram del corredor al pla de Lleida forma part de la ruta que portarà el nom d’Intercatalunya i que recorrerà Calaf, Manresa, Vic i Girona. S’afegirà a la Via Pirinexus, iniciada l’any 2013 a les comarques de Girona; i a la Via Mediterrània, que recorrerà Catalunya de nord a sud paral·lel a la costa.

les claus

  • Tres rutes per al cicloturisme. El tram de Lleida a Cervera és el primer del corredor Intercatalunya fins a Girona. Allà connectarà amb l’anomenat Pirinexus i s’afegirà a la ruta Mediterrània, paral·lela a la costa.
  • Senyals, plafons i obres. La inversió correspon majoritària· ment a senyals i plafons informatius, però també preveu millorar la seguretat dels ciclistes en interseccions amb carreteres a Alcoletge i Cervera.
  • Un col·lectiu que exigeix seguretat. La pràctica del ciclisme no fa altra cosa que augmentar i els que el practiquen constitueixen un nombrós col·lectiu que exigeix seguretat per evitar atropellaments a les carreteres. 

De proposar 1.200 km de carril bici al ‘turisme d’alforja’ El projecte per a un corredor ciclista de Lleida a Girona té les arrels en un ambiciós pla que la Generalitat va plantejar el 2006 i que preveia la construcció de 1.200 quilòmetres de carril bici a tot Catalunya durant els següents vint anys. Davant d’aquella proposta, el nou projecte aprofita camins i carreteres amb poc trànsit. El traçat recorre trams del Camí de Sant Jaume, canyades ramaderes i intenta trobar espais d’interès com l’Estany d’Ivars i Vila-sana i el Parc de la Mitjana de Lleida.

Una família amb bicicleta al Parc de la Mitjana de Lleida el mes de juny passat.

Una família amb bicicleta al Parc de la Mitjana de Lleida el mes de juny passat.LORENA METAUTE

tracking